Predsednički izbori u Belorusiji: Problemi sa internetom, ograničen saobraćaj i vojska na ulicama. Lukašenko u trci za šesti mandat

0
(AP Photo/Sergei Grits)

Bezbednosne mere pojačane su danas u Minsku na dan predsedničkih izbora dok se prijavljuju teškoće u pristupu internetu, posebno na društvenim mrežama, programima za poruke i informacionim portalima bliskim opoziciji.

Na raznim ulazima u glavni grad Belorusije, postavljene su policijske kontrole a saobraćaj je ograničen na jednu traku, reklo je više očevidaca za Frans pres.

Transportna oklopna vozila takođe su raspoređena na pristupnim tačkama kao i naoružani vojnici, rekli su isti izvori.

U centru Minska postavljene su metalne ograde oko više državnih zgrada gde je zabranjeno stajanje. Takođe su pojačane policijske patrole.

Više stanovnika Minska, među kojima i novinari agencije Frans pres prijavili su da imaju teškoće sa povezivanjem na internet posebno sa informacionim portalima bliskim opoziciji kao što su Tut.by ili Radio Liberty. Takođe je bio nepristupačan sajt nevladine organizacije koja prati izbore „Časni Ljudi“, ali i sajt izborne komisije.

Neki su pomenuli velika usporavanja na Jutujubu na sistemu poruka Telegram kao i nemoguć pristup nekim privatnim virutelnim mrežama(VPN).

U Belorusiji se danas glasa na predsedničkim izborima na kojima se Aleksandar Lukašenko, na vlasti više od četvrt veka, suočava sa neočekivanom opozicionom kandidatkinjom Svetlanom Tihanovskajom, koja je uspela da mobiliše veliki broj ljudi uprkos represiji.

Beloruske vlasti pojačale su napore da potru sve veću popularnost Tihanovskaje, tako su juče uhapsile šeficu njenog izbornog štaba, i istog dana na kratko privele njenu drugu blisku saveznicu, dok od kraja jula ukazuju na zaveru opozicije i ruskih plaćenika da unesu vatru i krv u zemlju.

(Beta)