“Predsedniče, ne brinite, stiže konjica”: Anatomija jednog ustanka

0
Credit line: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Nakon nemira u Vašingtonu, na Kapitol hilu, koji su za sobom ostavili pet preminulih, na desetine povređenih i teško ranjenu američku demokratiju, Donald Tramp optužen je da je potpirivao pobunu i nasilje, a potvrdu za to nije teško pronaći. Dovoljno je porinuti u arhivsku građu njegovih i govora njegovih najbližih u poslednjih dvadesetak dana. Ovakve su poruke slali…

19. decembar – “Budite tamo, biće divlje”

Zora nije počela ni da se nazire kada je Tramp u 1.42 na svom Tviter nalogu napisao čistu laž – da je “statistički nemoguće da je izgubio izbore”. Tada je prvi put najavio veliko okupljanje i proteste u Vašingtonu za 6. januar. 

“Budite tamo, biće divlje”, napisao je Tramp.

19. decembar – “Predsedniče, ne brinite, dolazi konjica”

Nije prošlo ni nekoliko sati od njegove objave, kada je Kajli Džejn Kremer, osnivač organizacije “Zaustavite krađu”, koja je suspendovana na većini društvenih mreža zbog lažnih insinuacija o krađi izbora, napisala: “Konjica dolazi, gospodine predsedniče”.

Uz tu poruku stajao je i poziv ljudima da se okupe 6. januara na velikom protestu. 

1. januar – “Morate izaći na ulicu i biti nasilni, šta vam drugo preostaje…”

Republikanski predstavnik u Kongresu Luj Gomert napisao je vatren odgovor na vest da je njegova federalna tužba, kojom je želeo da nametne potpredsedniku Majku Pensu da blokira Bajdenovu pobedu, glatko odbijena.

“Sud kaže da ne želi time da se bavi, da nema osnova”, rekao je Gomert za desničarski Njuzmaks i dodao: “Takva presuda znači da morate izaći na ulicu i biti nasilni, kao Antifa, šta vam drugo preostaje.”

3. januar – “Nećemo otići tiho u noć”

Senator iz Teksasa Ted Kruz, jedan od onih koji su najglasnije podsticali da Elektorski koledž blokira Bajdenovu pobedu, obratio se skupu u Džordžiji:

“Nećemo otići tiho u noć. Branićemo slobodu. I pobedićemo.”

5. januar – “Lično ću se postarati da svi oni izgube na sledećim izborima”

Sin Donalda Trampa Erik poslao je oštru poruku svim republikancima koji u tom trenutku nisu želeli da blokiraju Bajdenovu pobedu. “Lično ću se postarati da svi oni koji nisu želeli da spreče ovu krađu izgube na sledećim unutarstranačkim izborima.”

6. januar – “Dolazimo po vas, dobro ćemo se zabaviti”

Trampov najstariji sin Don bio je “predgrupa” svemu što će se dogoditi i šetnji koja je krenula ka Kapitolu, i to vatrena predgrupa, usmerena direktno na one republikance koji nisu glasali da se blokira Bajdenova pobeda.

“Ovaj skup bi trebalo da pošalje jasnu poruku onima koji nisu uradili apsolutno ništa da bi sprečili krađu – ovo nije više vaša Republikanska partija, ovo je Trampova partija. Ako ćete biti nule, a ne heroji, onda možemo da vam kažemo da dolazimo po vas i da, dobro ćemo se zabaviti.”

6. januar – “Neka presudi borba”

Jedan od glavnih zagovornika lažnih tvrdnji o krađi izbora je bivši gradonačelnik Njujorka i Trampov advokat i savetnik Rudi Đulijani, koji se nakon Dona obratio skupu i takođe nije preterano vodio računa o tonu i jarosti svojih reči.

“Ako grešimo, napraviće od nas budale. Ako ne grešimo, mnogi će od njih završiti u zatvoru. Neka tome presudi borba.”

6. januar – “Nećemo više da trpimo…”

Odlazeći predsednik Sjedinjenih Američkih Država u svom jednočasovnom govoru vrlo je jasno poručio kakav je dalji plan protesta i podvukao: “Nećemo više da trpimo…”

Dodao je i ovo, za one koji ga možda nisu najbolje razumeli: “Morate biti jaki, morate pokazati snagu. Znam da ćete svi vi uskoro marširati do Kapitola, da mirno patriotski učinite da se vaš glas čuje.”

Gomila ga je ubrzo poslušala.