“Predsedniče Buš, nikada nisam mislila da će doći dan kad ću se moliti da ste vi ponovo predsednik”: Ono kad je Nensi Pelosi Donalda nazvala Džordžovim imenom, a onda se “izvinila”

0
Američki predsednik Džordž Buš obraća se novinarima sa novoizabranom liderkom demokrata u Predstavničkom domu SAD Nensi Pelosi, 2006. godine iz Ovalne sobe u Vašingtonu. Nensi Pelosi godinu dana kasnije postala je prva žena na mestu predsedavajućeg Predstavničkog doma kada su demokrate osvojile većinu na midterm izborima u novembru 2007. godine. (Foto: Profimedia)

Žena koja je Trampu stala na žulj – ili je Tramp, bolje rečeno, stao njoj – i našla se u središtu procesa impičmenta pokrenutog protiv aktuelnog predsednika SAD, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, imala je važnu ulogu u političkom životu Sjedinjenih država i pre nego što se mogul iz sveta nekretnina uselio u Belu kuću.

Pošto je Predstavnički dom nedavno izglasao opoziv Donalda Trampa, Pelosi je više nego ikada ranije u centru pažnje, a nedavno je neko podsetio na njen intervju koji je dala za ABC 2017. godine u kojem je govorila o Trampu, ali se dotakla i bivšeg predsednika Džordža Buša sa kojim je takođe sarađivala, ali i politički se obračunavala.

Kada je izabrana u Predstavnički dom 2008. godine, Pelosi je Buša tada nazvala “totalnim neuspehom”, ali je kasnije ipak sa nostalgijom govorila o vremenu kada je u Ovalnoj sobi sedeo neko sa kim je mogla da sarađuje uz uzajamno poštovanje.

“Postojale su razlike u našim mišljenjima, naročito po pitanju rata u Iraku, ali smo se u mnogim stvarima i slagali i mogli smo da sarađujemo uz poštovanje. Ja sam poštovala njega i posao koji je obavljao, a on je poštovao Kongres i naše odgovornosti”, rekla je u intervjuu za USA Today.

Ona je tada sa Trampom vodila borbu oko budžeta i finanijskih sredstava koje je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom i navela da je “neupitno” da će se ta borba sa Trampom umnogome razlikovati od sukoba koje je imala sa Bušom.

Kada je u aprilu 2017. godine slučajno u emisije TV mreže ABC “This Week” oslovila Buša misleći na Trampa, brzo se ispravila i položivši ruku na grudi rekla:

“Izvinite, predsedniče Buš. Nikada nisam mislila da će doći dan kad ću se moliti da ste vi ponovo predsednik.

To valjda mnogo govori i o Bušu i o Trampu.

Pelosi je 2008. za CNN rekla: “Znate, bog ga blagoslovio, predsednik SAD je potpuni neuspeh, izgubio je sav kredibilitet kod američkog naroda po pitanju ekonomije, rata, energije, na svim poljima.”

Ipak, Buš i Pelosi bili su povezani i pre nego što je ona dospela u predstavnički dom. Njena ćerka Aleksandra bila je uz Buša sve vreme njegove predsedničke kampanje 2000. godine kada je snimila dokumentarac nazvan “Journeys with George”, ili “Putovanja sa Džordžom”.

Kada su demokrate ponovo osvojile većinu u Predstavničkom domu 2018. godine, Pelosi se takođe osvrnula na prethodni put kada su demokrate imale kontrolu nad domom u administraciji republikanskog predsednika. Ona je tada rekla da je sa Bušom radila “veoma produktivno”.

Demokrate su na midterm izborima 2007. godine osvojile većinu u Predstavničkom domu i Nensi Pelosi je izabrana na mesto predsedavajuće, kao prva žena na toj funkciji. Sa tim su došli i pritisci da pokrene postupak impičmenta protiv Buša.

“Ljudi su želeli da impičujem predsednika Buša zbog rata u Iraku, da uđemo u rat sa njim na osnovu nečega što nije bilo faktički i dokazivo, ali ja nisam mislila da posledice koje bi takav proces ostavio na zemlju nisu bile vredne pokušaja”, rekla je Pelosi kasnije.

Tada se zaklela da protiv Buša neće biti pokrenut impičment iako su demokrate besne na njega zbog Iraka.