Predsednica Evropske centralne banke: “Bolesni Putin je kriv za inflaciju u Evropi”

3
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Evropska centralna banka mora da podigne kamatne stope zbog inflacije izazvane ratom koji ruski predsednik Vladimir Putin vodi u Ukrajini, izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard.

„To je ono što on pokušava da uradi, izazove haos i uništi Evropu što je više moguće. Energetska kriza izaziva ogromnu inflaciju koju moramo da pobedimo“, rekla je Lagard za irsku TV stanicu RTE.

Svako ko se tako ponaša mora da se vodi zlim silama, rekla je Lagard i ocenila da je „bolesni ruski predsednik zastrašujuća osoba“, prenosi N1.

Povećana inflacija u Evropi nastala je „niotkuda“, ukazala je ona i odluku ECB da se još jednom povećaju kamatne stope obrazložila borbom protiv inflacije.

3 KOMENTARA

  1. Невероватно је да један професионалац, на челу једне овако важне институције, даје овако бесмислене изјаве, могло би се рећи, као наручене од стране глобал-политике. Дописати било шта више у односу на ову изјаву, било би напуштање објективности и стучности у корист пропаганде и агит-пропа.

  2. Koji lazov, a inflaciju ne prave negativne kamatne stope tokom 10 godina i 8 biliona (triliona) odstampanih evra sa kojima su kupovane obveznice.

Comments are closed.