“Nego šta nego da verujem da će se poštovati mere u školi, verujem 100 odsto…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Apsolutna bezbednost u školama u pogledu epidemiološke sitacije ne može da se garantuje, ali može da se tvrdi da je rizik sveden na najmanju meru sa merama koje su preduzete do sada, rekao je epidemiolog Predrag Kon u Novom danu na TV N1.

Razmišljalo se o svemu kako bi sprečilo širenje virusa, istakao je.

Petnaest dana je potrebno, kako je rekao, da prođe od početka školske godine, da se vide eventualne posledice.

“Realno ćemo sagledati da li i pored svih mera dolazi i do pojave i prenosa virusa. Mogu da se očekuju pojedinačni slučajevi, ali niko ne može da zaustavi ulazak virusa u škole, jer su to uglavnom i neprepoznatljivi, asimptomatski slučajevi kod male dece”, tvrdi Kon.

On je objasnio da ako se pojavi bilo kakav slučaj oboljevanja deteta, i ono se javi nastavniku, nastavnik je dužan da obavesti lokalni Zavod za javno zdravlje i epidemiološka služba prezima dalje tu situaciju.

“To znači, sa odgovarajućom osobom u školi se kontaktira i prikupljaju podaci o ostaloj deci iz razereda, posle toga se prikupljaju kontakti preko roditelja, i informacije da li su nošene maske, sve se isputuje. Ne testira se niko. Mere su propisane da se onemogući prenos virusa”, dodao je.

Kon je rekao i da veruje da će se sve mere u vezi sa ponovnim povratkom u škole poštovati.

“Nego šta nego da verujem, i to verujem 100 odsto. Onaj ko ne poštuje mere nema razloga da bude školi, zato je i omogućena onlajn nastava”, kaže.

U slučaju da neko dete oboli, kako navodi epidemiolog, celo odeljenje se stavlja pod epidemiološki nadzor, svakodnevno se prati situacija u odeljenju.

Kako je predviđeno, taj nadzor traje 14 dana i za to vreme nema isključivanja drugih đaka iz nastave.

“Ostavljeno je epidemiologu da proceni da li su mere zaštite sprovedene ili nisu. Ako nisu, postoji mogućnost izolacije. Ali to je retko, i ne očekuje se”, navodi.

On je rekao i da je jedna maska dovoljna po đaku za jedan školski dan jer četiri časa nastave traju dva sata, pojasnivši da nošenje maski nije obavezno dok đaci sede u klupama, kada mogu da ih skinu. Dodao je i da će posle odmora deca morati da operu ruke, ili da bude dezinfikovani alkoholom.

“Više verujem u decu nego u svaku kontrolu”, kazao je.

Kon je podsetio da su sa vrtićima izuzetno dobra iskustva, iako tamo nisu ni obavezujuće maske.

“Nismo imali zaražavanje dece u samim vrtićima, češće je bilo zaražavanja zaposlenih nego dece. Nema razloga da to bude drugačije u školama”; istakao je.

Kon je rekao da nije jednostavno, pogotovo što ulazimo u sezonu respiratornih infekcija, ali da će se nošenje maski direkno pozitivno odraziti na epidemiološku situaciju.

Kako je naveo, nalazimo se u trenutno najpovoljniioj epidemiološkoj situaiciji, makar u Beogradu, još od 4. juna, imamo sada sedam slučajeva u poslednjih 24 sata, a to je jednocifren broj za ceo grad.

“Ova situacija ne može da se poredi sa onom kad smo imali po 400 zaraženih”, zaključio je.

Govoreći o najavljenim kontrolama i kažnjavanju nepoštovanja propisanih mera, Kon je rekao da ga ohrabruje odziv države.

“Ako neko svesno pravi velike žurke, sa pevanjam, to su dobro prepoznata mesta super-prenošenja, od jednog koji ne zna da je zaražen može nastati 15 zaraženih… Takvi događaji se ne smeju ponavljati. Te kazne će biti drakonske i vrlo oštre prema organizatorima takvih događaja, pa se očekuje da bar organizatora neće biti i da to neće biti moguće”, rekao je.