Predrag Kon: Imam podatak za tri slučaja korone u beogradskim školama

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon izjavio je da se pojavljuju slučajevi slabog korišćenja zaštite u srednjim školama, ali da je uveren da nakon rada sa srednjoškolcima mogu da se dobiju lojalni saradnici u borbi protiv infekcije.

Za Beograd je precizirao da ima podatak za tri slučaja.

“Ali nisu sve učenici”, rekao je Kon za N1.

“Bila je jedna situacija da su roditelji pozitivni, ne mogu da tvrdim sada, rekli su mi da je ekstremno retko, ali da je bilo kod roditelja i pominanjali su i dvoje dece, ali i nastavnika kod koje je bila sumnja, ali nije potvrđeno da je pozitivan”, dodao je Kon.

Epidemiolog je prošle nedelje poručio onima koji ne nose maske u javnom prevozu i namerno bojkotuju preventivne mere, da šalju lošu poruku srednjoškolcima.

Ko god ulazi u javni prevoz bez maske javno i namerno bojkotuje protivepidemijske mere. U situaciji kada nam je srednje…

Posted by Predrag Kon on Субота, 05. септембар 2020.

“Javni prevoz je idealno mesto za prenošenje virusa. Samo zajedno možemo usporiti ovaj virus i sačuvati što je moguće više života. Nosite maske u svim situacijama kada je propisano!”, naglasio je Kon u objavi na Fejsbuku.

Upitan na N1 da li zna zašto, prema izjavi ministra Zlatibora Lončara, kineska vakcina nije ispunila uslove agencije za lekove, Kon kaže da tek očekuje informacije o tome šta se dešava, ali da je siguran da je agencija za lekove dala objašnje zbog čega je to ministar rekao.

“Pretpostavljam da je u oblasti pravne regulative i pravnih nadležnosti. Zaista ne znam da li je nešto vezano za vakcinu, ali to su samo moje spekulacije i pretpostavke”, rekao je Kon.

On je komentarisao i vest da su prekinuta testiranja na oksforskoj vakcini rečima da se to često dešava u okviru treće faze ispitivanja koja zato i postoji da bi se svaka situacija koja može biti sumnjiva ispita.

“I zato taj prekid…Očekujem da će to trajati kratko vreme dok se to ispita i da će se nastaviti sa ispitivanjem”, rekao je Kon za N1.