„Prednosti prevladavaju rizike…“: Švajcarska odobrila upotrebu Pfizerove vakcine

0
Dmitrii Pridannikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Švajcarska je odobrila upotrebu vakcine laboratorija Fajzer i BioNtek protiv kovida-19, saopštilo je nacionalno regulatorno telo Svismedik.

„Posle pažljivog razmatranja raspoloživih informacija, Svismedik je zaključio da je vakcina protiv kovid-19 kompanija Fajzer i BioNtek sigurna i da njene prednosti prevladavaju rizike“, navodi se u saopštenju.

Ovo je prva vakcina protiv koronavirusa koja je zvanično odobrena u Švajcarskoj.

„Mogli smo brzo da donesemo ovu odluku a da se istovremeno uverimo o poštovanju tri ključna uslova, bezbednost, efikasnost i kvalitet“, rekao je direktor Svismedika Ramund Bruhin.

Švajcarska, koja ima 8,6 miliona stanovnika, unapred je obezbedila ugovore za 15,8 miliona doza vakcina protiv koronavirusa sa tri različite laboratorije – tri miliona od firmi Fajzer/BioNtek, 7,5 miliona doza od američke firme Moderna i 5,3 miliona doza od firme AstraZeneka. Za ove vakcine potrebno je po dve doze po pacijentu.

Švajcarska vlada je juče najavila nove mere u nastojanju da suzbije epidemiju kovida-19 koja nastavlja da se širi u delu zemlje.

Švajcarska dnevno beleži više od 4.000 novozaraženih koronavirusom i više od sto mrtvih. Ukupno je u zemlji zabeleženo 400.000 slučajeva i 6.000 umrlih od početka pandemije. Vakcina Fajzera i BioNteka je dobila odobrenje u SAD, Velikoj Britaniji gde su već počele vakcinacije, kao i u nekoliko drugih zemalja.

Evropska agencija za lekove se sastaje 21. decembra da razmatra odobrenje za stavljanje na tržište vakcine Fajzer/BioNtek, sa ciljem da kampanja vakcinacija počne već krajem decembra u 27 zemalja EU.