Predlog u Skupštini da se zabrani roštilj na ćumur: “Zbog sve češće pojave tumora debelog creva…”

6
Foto. Profimedia

Skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka doktora Ivana Nikolića iz Beograda koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene električnim ili roštiljem na gas, zbog sve češće pojave tumora debelog creva, preneo je RTS.

Poslanik Milovan Krivokapić, koji je izvestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o pristiglim predstavkama građana, kaže da je doktor Nikolić naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati koji se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj.

„Radna grupa skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu je predložila da se predstavka uputi Ministarstvu zdravlja, sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje“, naveo je Krivokapić.

6 KOMENTARA

  1. Sto ne zabrane wc šolju kad se zna da izaziva karcinom debelog creva? Sad vi glumite bolesnog majmuna da zabranite cumur,koji ste vi pacijenti pa to je strasno.

  2. Kako vreme odmiče sve više školovnih ljudi i sve više gluposti. Ili su ovakve priče takmičenje ko ċe izmisliti glupost koja ċe se više primiti.
    Od davnih priča o štetnosti soli i šećera do najnovijih o štetnosti hleba, meda, mleka, mesa, raznoraznog voća i povrća. Ko čita ove gliposti po internetu, ako bi ih primenjivao, ne bi imao šta da jede, crko bi od gladi,

  3. A da mozda prestanete da jedete meso… Koje je samo izazivac tumora debelog creva… Takodje i mnogih drugih tumora. Kao i mlecni proizvodi. Potvrdjeno u mnogim svetskim istrazivanjima… Osvestite se ljudi..

  4. A koji smo mi to roštilj počeli da jedemo i na kom ćumuru pa nam izaziva te tumore, a našim roditeljima nije? Sramota je kopirati američke budalaštine, pogotovo ako iza cele inicijative stoji neko sa diplomom medicinskog fakulteta.

  5. Zamolio bih uvazenog kolegu da mi pokaze makar jedno relevantno klinicko ispitivanje koje ukazuje na povecanje rizika od dobijanja Ca debelog creva prilikom kozumiranja mesa pecenog na cumuru u odnosu meso pripremljeno na neki drugi nacin..

Comments are closed.