Predlog stigao u Vladu Srbije: “Beogradu treba Trijumfalna kapija”

6
Foto: Trijumfalna kapija u Parizu, Profimedia

Srpski pokret obnove predložio je danas Vladi Srbije i Skupštini grada Beograda podizanje Trijumfalne kapije, preneo je B92.

Kako ističu iz SPO-a, ona bi simbolizovala pobede srpske vojske i države u balkanskim ratovima i Velikom (Prvom svetskom) ratu.

Kako se navodi u saopštenju, zamenik predsednika SPO Aleksandar Čotrić kazao je da SPO smatra da Beograd i Srbija zaslužuju takvo “monumentalno obeležje” koje će “podsećati na blistave trenutke naše istorije i biti nadahnuće sadašnjim i budućim generacijama kako se voli i brani svoja otadžbina”.

“Predlažemo da Trijumfalna kapija bude podignuta u nekadašnjem Kraljevom, danas Pionirskom parku između zdanja Skupštine Srbije i Novog dvora, odnosno sadašnjeg Predsedništva. Takodje, predlažemo da u blizini novog simbola naše prestonice budu postavljeni i dostojni spomenici kralju Petru Prvom Oslobodicu i kralju Aleksandru Ujedinitelju, koji su kao komandati srpske vojske zaslužni za velike pobede kod Kumanova, na Bregalnici, Ceru, Kolubari, Solunskom frontu i drugim bojištima od 1912. do 1918. godine”, istakao je Čotrić.

On je naveo da je Trijumfalna kapija trebalo da bude podignuta u Beogradu u predvečerje Drugog svetskog rata, u slavu kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića i vojvoda, generala, njihovih spartanskih oficira i vojnika.

“Ostvarenje te ideje sprečili su Drugi svetski rat, slom Kraljevine Jugoslavije i pobeda komunističke revolucije”, rekao je Čotrić i dodao da nije kasno Trijumfalnu kapiju podići sada, sedamdeset godina kasnije.

6 KOMENTARA

  1. “… i pobeda komunističke revolucije”, rekao je Čotrić…”, а шта се то данас променило ?

  2. Ovaj predlog Srpskog pokreta obnove verujem da ce da obraduje sve dobronamerne ljude u Srbiji. Spomenik cekamo duze od sto godina i bice simbol istorijskih pobeda i herojstva u Prvom svetskom ratu.Vreme je da srpski narod povrati svoje dostojanstvo i samopostovanje koje mu je komunizam oduzeo.Da i mi imamo nesto kao sto Madjari imaju Kolonadu ili Spanci Kastiljo Kolomares.Predlog SPO dolazi u pravom trenutku.Zasluzuje snaznu podrsku svakog u Srbiji ko postuje njenu istoriju i veruje u njenu buducnost.

  3. Srbija mora da poštuje junake koji su stvorili državu, da pokaže koje vrednosti ceni, prolivenu krv za slobodu koju danas uživamo a ne da vrednosti budu rijati programi i kriminal koji krnji državu i društvo.

  4. Ispravno razmišljanje. Imamo slavnu istoriju i veličanstvene pobede, pa ako mogu severni Makedonci, zašto ne bi i mi?

  5. То су стварни јунаци који задивил цео свет!

  6. И било је време, да неко подсети, овај јадни српски народ, на јуначку и победничку, Краљевину Србију!

Comments are closed.