“Pre neki dan nam je umrla devojka 1993. godište. Da li misle mladi da su sigurni?”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kazao je jutros da juče na sednici nije bilo neslaganja oko mera za novogodišnje praznike. Izrazio je bojazan za privatne žurke, koje će biti organizovane za doček i pozvao sve da budu svesni da će i oni doći na red, a pitanje je da li će imati mesta u bolnicama. Tada je izneo i podatak da je umrla devojka koja je 1993. godište.

“Da li ćemo moći da hospitalizujemo sve koje treba. Pre neki dan nam je umrla devojka 1993. godište. Zar to nije strašno? Imamo mlade. Preko 60 odsto hospitalizacija su oni koji su radno aktivni. U broju preminulih, preko 72 odsto su stariji. Da li misle mladi da su sigurni? Za mene je važan podatak kada osoba 1993. godište premine”, kazao je on za TV Prvu, prenosi Blic.

Ako dođe do žurki, istakao je, da ćemo posle 15. ili 20. januara imati talas koji neće biti manje žestok nego ovaj:

Garantujem da nema nikog a da nema u porodici ili okolini nekog ko je oboleo pa i preminuo od korone.

Na pitanje zašto se Krizni štab sastaje na svaka dva, tri dana objasnio je da razlog leži u veoma velikom opterećenju zdravstvenog sistema.

“Mi smo iz medicinskog štaba više puta u toku dana u kontaktu. Vi ste u pravu, ljudi žele više optimizma. Nije ovo trenutak za to. Strpimo se sada, izdržimo ovo da bismo mogli da slavimo sledeće praznike onako kako treba”, poručio je prof. dr Tiodorović.

Kazao je da je kriva u blagom padu, ali je i dalje zabrinjavajući broj preminulih, koji je na visokom nivou.

“Još su nam veliki problem i bolnice. Još ima pritiska u Beogradu, malo je bolja situacija u ostatku Srbije. Nije još ta tendencija onakva kakvu bismo želeli, moramo da budemo oprezni”, kazao je prof. dr Tiodorović.