“Pre 30 godina Milo Đukanović je izjavio da se ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću, da li je lagao tada ili laže sada”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić nijednom nisu umešali u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio da su Vučić i aktuelna politika Srbije “pokazali vrlo problematične intencije” prema Crnoj Gori i da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra, postoji jaka medijsko-politička agresija iz Beograda, “od svih”.

“Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za koga da glasaju, već (premijer Albanije Edi) Rama i ostali, a to onda, po Milu Đukanoviću, nije mešanje u unutrašnje stvari”, kazao je Dačić u pisanoj izjavi.

Daćić je naglasio da Srbiju pitanje vlasti u Crnoj Gori ne interesuje, već samo prava i slobode srpskog naroda, koga u toj zemlji ima oko 29 odsto, kao i položaj Srpske pravoslavne crkve “čija imovina i svetinje su bili meta napada crnogorske vlasti”.

“To je legitimno pravo Srbije po svim međunarodnim konvencijama. A sve sa ciljem da srpski i crnogorski narod žive u miru i bratskoj slozi kao što su vekovima živeli”, dodao je Dačić.

Ocenio je da je “sramotno” da Đukanović “napada Srbiju i Aleksandra Vučića” za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, dok se on “najdirektnije umešao u unutrašnje stvari Srbije priznavši Kosovo”.

“Vreme je da Đukanović prestane da plaši Crnu Goru navodnim srpskim hegemonizmom, propala je ta taktika na izborima. Pre 30 godina Milo Đukanović je izjavio da se ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću, da li je lagao tada ili laže sada”, upitao je Dačić.

Dačić je upitao i zašto Đukanoviću “smeta”, kako je kazao, “velikosrpski trougao Beograd, Banjaluka i Podgorica”, a “ne smeta mu, čak ga i podržava, velikoalbanski četvorougao” – Tirana, Priština, Skoplje i Podgorica”.

“Svima je to izgleda jasno zašto”, naglasio je Dačić.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.