Pravila vožnje taksijem u vreme pandemije: Sedite pozadi i ne razgovarajte s vozačem

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Ako niste vozač i ako nemate bicikl, alternativa bez gradskog prevoza jeste pomoć prijatelja, ili najčešće, taksi. Da biste rizik od zaraze smanjili na minimum, pridržavajte se sledećih uputstava stručnjaka.

Sedite pozadi

Američki zdravstveni zvaničnici savetuju da se uvek sedne pozadi, dijagonalno u odnosu na vozača, da bi se održala maksimalna moguća udaljenost.

Nije dobra zamisao ni putovanje sa strancima u istom vozilu. Uber je, na primer, prestao da nudi svoju povoljniju uslugu deljenja vožnje taksijem i putnicima savetuje da ljudi putuju sami ili samo s članovima sopstvenog domaćinstva.

Da bi distanca bila efikasnija, mnogi vozači taksija u brojnim zemljama su u svoja vozila instalirali pregrade od pleksiglasa, što je poznato svima koji su se vozili londonskim taksijem.

Ne razgovarajte s vozačem za vreme vožnje

Najveći evropski automobilski klub ADAC putnicima savetuje da ne razgovaraju za vreme vožnje taksijem. “Ako je moguće, ćutite za vreme vožnje i izbegavajte žučne rasprave”, stoji u zvaničnom uputstvu nemačkog automobilskog kluba ADAC-a uz objašnjenje da bi takvo ponašanje moglo da smanji rizik od širenja virusa kroz kabinu automobila, prenosi Hina.

Nosite masku

Zdravstveni zvaničnici u brojnim zemljama pozivaju sve osobe da nose maske kad god su na javnim mestima jer svako može da bude nosilac ili da siri virusa Sars-Cov-2, iako ne pokazuje vidljive simptome.

A šta ako vozač ne nosi masku? S obzirom na to da postoji opasnost od toga da su i on ili ona zaraženi virusom, a to ne znaju, ispravno je zamoliti vozača da stavi masku. Pritom se savetuje da to učinite na ljubazan način, kažu ADAC-ovi zvaničnici za bezbednost u vožnji. Naime, taksista je već pod velikim stresom jer svakodnevno obavlja visokorizičan posao.

Plaćajte karticom ili uz pomoć pametnog telefona

Ako tu opciju niste aktivirali do sada, vreme je da proverite da li uslugu možete da platite beskontaktno karticom ili pametnim telefonom.

Prednost ove tehnologije je u tome da morate samo da prislonite karticu ili pametan telefon uz terminal za plaćanje.

S obzirom na to da Svetska zdravstvena organizacija i ostali zdravstveni zvaničnici u svetu ukazuju na rizik (iako nizak) od zaraze korovirusom koji preživljava na predmetima poput kovanica i novčanica, beskontaktno plaćanje u ovim vremenima korisnije je nego ikada dosad.

Ako vaša bankovna kartica ne podržava beskontaktno plaćanje, postoji velika mogućnost da to možete da ostvarite uz pomoć pametnog telefona, koji bi trebalo da ima NFC čip (Near Field Communication) koji pomaže u prenosu podataka među dva uređaja.

Ni vi ni vozač nećete morati da dodirujete novčanice i kovanice, ali ako vam ni ovakav način visokotehnološkog načina plaćanja nije opcija, razmislite o tome da zaokružite svotu kako vozač ne bi morao da vam vraća ostatak

Pre i posle vožnje operite ruke

I na kraju savet koji neprestano slušamo. Temeljno pranje ruku ili njihova dezinfekcija pre i posle putovanja pomoći će vam da zaštitite i sebe vozača od moguće zaraze. Ako možete, sa sobom ponesite malu bočicu dezinfekcionog sredstva.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?