“Pozvaćemo Kusturicu da napravi jedan drugi film na temu od fantastičnog interesa za srpski narod”: Vučić o kršenju Dejtonskog sporazuma i Republici Srpskoj

2
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je stav Beograda “apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma” i očuvanje Republike Srpske (RS), na način koji je predviđen u tom mirovnom sporazumu, i dodao da je očuvanje mira od suštinskog značaja i za narod Srbije i za narod RS.

Nakon sastanka sa rukovodstvom RS u Beogradu, Vučić je rekao da ga je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obavestio o problemima i onome što on smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma na štetu RS, i da je sa njim imao razgovor i u četiri oka.

“Mislim da ne moram da govorim koliko nam je stalo ne samo do dobrih odnosa sa RS, nego i do RS uopšte. Rekao sam da je moj stav apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma. Očuvanje mira i stabilnosti je od suštinskog značaja za Srbiju i za RS. Na pretnje ratom moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i trpeljivo. Mi ne smemo da učestvujemo u toj igri, nego da poštujemo sporazume koje smo potpisali”, izjavio je Vučić.

On je rekao da je zabrinut zbog izjava onih koji često prete ratom, ali da se nada da nikome neće pasti na pamet da to i sprovede, dodavši da Srbija nikada više neće dozvoliti progon ili pogrom srpskog stanovništva.

Govoreći o saradnji Srbije i RS, Vučić je rekao da će biti nastavljena najbliža saradnja u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja a da je dogovoreno i da se uspostavi zajednički praznik, odnosno “Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, koji će se obeležavati 15. septembra u znak sećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Vučić je najavio da će do kraja godine Srbija uputiti RS dodatnu finansijsku podršku, a da će o iznosu javnost biti obaveštena kada se to dogodi, i ponovio da je Srbija zainteresovana da postane vlasnik aerodromu Trebinju, i da upravlja njime.

Srpski predsednik je izrazio nadu da će prvi avion ka tom aerodromu poleteti do marta 2022. godine i da će taj projekat biti isplativ i dugoročno interesantan ne samo za Srbiju i RS, već i za deo Crne Gore.

“Razmatramo i opciju učešća u rekonstrukciji i renoviranju aeorodroma u Banjaluci, ali o tome ćemo kasnije. Planiramo zajedničku industrijsku zonu u pograničnom delu Srbije sa RS, odnosno u delu Ljubovija, Bratunac, Mali Zvornik, Zvornik, Sremska Rača i Bijeljina, a tamo ćemo i zajednički graditi autoput u dužini od 17 kilometara”, rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o zapošljavanju mladih.

On je dodao da su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti po pitanju obrazovanja i očuvanja jezika i pisma i da je odlučeno da se ujednači školski program, da se sprovode zajedničke ekskurzije, da se osnuje udruženje nastavnika srpskog jezika i istorije iz Srbije i RS, da se organizuju zajednička takmičenja učenika Srbija i Srpske i da se podstiču osnovne i srednje škole sa istim imenom da se pobratime.

Prema njegovim rečima, biće donet zakon o zaštiti srpskog jezika i pisma, kao i zajednička deklaracija o očuvanju jezika a da se uskoro planira i premijera igranog filma o zločinima u Jasenovcu.

“Pozvaćemo i reditelja Emira Kusturicu da napravi jedan drugi film na temu od fantastičnog interesa za srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i mnogo toga oslikava i u današnjem vremenu. Spremni smo da preuzmemo najveći deo finansijskog tereta na sebe, naravno ako se o tome izjasni i Kusturica”, rekao je on.

Vučić je, takođe, ponovio da je dogovorena izgradnja zajedničkog Spomen kompleksa Donja Gradina kako bi se zaštitila istorijska istina i činjenice o ustaškim zločinima nad srpskim narodom u logoru Jasenovac.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Staljin naručuje umetnička dela.
    I vređa Nemanju. (On više nije Emir, zar ne?)

  2. “Pozvaćemo i reditelja Emira Kusturicu da napravi jedan drugi film na temu od fantastičnog interesa za srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i mnogo toga oslikava i u današnjem vremenu. Spremni smo da preuzmemo najveći deo finansijskog tereta na sebe, naravno ako se o tome izjasni i Kusturica”, rekao je on. Овако се “креирају” дела из културе, тренутно, у Србији. У зависности од дела, позваћемо тог и тог.

Comments are closed.