Pozivi da podnese ostavku, zahtevi za smenu, katanci na ulazu u Ministarstvo finansija: Čekajući da se ispostavi “politička cena” u slučaju doktorata Siniše Malog…

0
Foto: Tanjug

Odluka etičkog odbora Univerziteta u Beogradu koji je utvrdio neakademsko ponašanje ministra finansija Siniše Malog – što će kako je najavljeno po proceduri dovesti do poništenja njegovog doktorata – otvorila je i pitanje “političke cene”, odnosno njegove budućnosti na toj poziciji.

Premijera Ana Brnabić je poručila da Mali ostaje u vladi i da je za nju ovo “politička odluka”.

U prvoj izjavi po odluci odbora, predsednik Vučić je rekao da se u radu ministra finansija “analizira nešto drugo”, ali je potom istakao i da Mali mora da plati “političku cenu”.

“Videćemo šta i kako u budućnosti i zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što – pravo da vam kažem: kada ste mogli pre tri meseca da pokažete celoj Srbiji da vas baš briga i da pocepate taj doktorat, tada to niste uradili. Sada da ga cepate, besmisleno je i nikakvog smisla nema”, rekao je Vučić.

KATANCI NA MINISTARSTVU

Jutros je Inicijativa “Ne davimo Beograd” pozvala ministra finansija da podnese ostavku, uz performans u kom je lancima zatvoren ulaz u ministarstvo.

“Lancima smo zaključali glavni ulaz sa namerom da onemogućimo ulaz Siniši Malom, dokazanom plagijatoru i učesniku brojnih afera u kojima je na raznovrsne načine radio protivno interesa građana i građanki”, navela je Inicijativa u saopštenju. Oni su dodala i da je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, “samo jedan od brojnih razloga zašto on ne sme ostati na javnoj funkciji”.

S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da ne bi, u slučaju da se on pita, Malom dozvolio da podnese ostavku.

“Postoji gorak ukus da se sva ova priča dobrim delom obojila politikom. Ja ne bih doveo u funkciju ono što Siniša Mali radi kao ministar i ono što on radi kao neki građanin, usavršavanje njegovo kroz akademska zvanja, to su dve odvojene stvari. To da li je ministar odlučuje neko ko je njegov šef, da li dobro radi svoj posao kao ministar. A njegovo je moralno pravo da li će ovo ili će ono. Ja u to ne ulazim. Ja da sam mu šef, ja mu ne bih dao da podnese ostavku jer zna posao da radi odlično”, rekao je Šarčević.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ponovila je da je “pitanje doktorata privatna stvar Siniše Malog” i “njegovog ličnog odnosa sa Univerzitetom u Beogradu”.

“Vlada Srbije nema nameru da se svojim odlukama meša ni u nadležnosti ni i rad Univerziteta u Beogradu, kao što ni Univerzitet nema nameru da svojim odlukama odlučuje ko će biti člana Vlade Srbije”, navela je Mihajlović.

ZAHTEVI OPOZICIJE: SMENA ILI OSTAVKA…

Većina opozicionih stranaka i pokreta su pozvale Sinišu Malog da podnese ostavku, ili su zatražile njegovu smenu. Takav poziv su uputile stranke koje čine Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Nova, Demokratska stranka Srbije…

“Jedino što preostaje nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta da je doktorski rad Siniše Malog plagijat, jeste da Mali i cela Vlada Srbije podnesu ostavke”, izjavio je Janko Veselinović iz Saveza za Srbiju.

Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana, smatra da se takav luksuz – da podnese ostavku – Siniši Malom ne sme dozvoliti.

“Ostavka je čin časnih ljudi, a njegovo beščašće je jednoglasno utvrđeno. On mora biti smenjen, a ostavke nek podnesu oni koji su ga napravili”, poručio je Trifunović.

Narodna stranka zahteva hitnu ostavku Siniše Malog, a poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da ne očekuje ostavku ili smenu ministra, ali da postoji još jedan mehanizam, a to je da Skupština koja je glasala za njega pokrene postupak za njegovu smenu.

Studenti iz Udruženja “1 od 5 miliona” koji su u septembru blokirali Rektorat sa zahtevom da se BU što pre izjasni o doktoratu Malog, na subotnjem protestu su, ispred Ministarstva finansija, zatražili ostavku Siniše Malog, navodi se u izveštaju sa protesta na njihovom zvaničnom sajtu.

ŠTA KAŽE UNIVERZITET?

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je da ta institucija nije u poziciji da odlučuje o pitanjima poput smene ministra, te da je svaka osoba odgovorna za svoje postupke i da određuje svoju sudbinu.

Rektorka je rekla i da nije saglasna sa ocenom predsednika Vučića da je odluka Odbora za profesionalnu etiku o doktoratu Siniše Malog “duboko politička” i istakla da su zaključak o postojanju neakademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije ministra finansija doneli stručni i najpozvaniji ljudi, odnosno da je odluka isključivo akademska.