“Pozivamo Vladu da ne učestvuje u masovnom trovanju građana…”: Nova stranka predložila mere protiv zagađenja vazduha

1
BETAPHOTO/ANA SLOVIC/MO

Nova stranka predložila je danas mere za zaštitu životne sredine i zdravlja građana Srbije i kritikovala poteze Vlade.

Nova stranka u saopštenju poziva Vladu Srbije da “ne bude saučesnik u masovnom trovanju građana” zagađenim vazduhom, već da “smesta donese set mera za zaštitu zdravlja”, a “ne samo da formira izvesna ‘radna tela’ koja se ne bave, niti će se baviti svojim poslom”.

Stranka je pozvala premijerku Anu Brnabić da “pogleda izveštaj Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA) iz 2010, iz kojeg se vidi da je (tada) nivo zagađenja bio znatno niži nego danas”.

Nova stranka podseća da je poslednjih meseci dala niz predloga kako da se poboljša kvalitet života građana najzagađenijih gradova.

Prva stavka je bolje obaveštavanje građana proširenjem mreža stalnih stanica za merenje zagađenja vazduha i postavljanjem “semafora” s prikazom podataka.

Sledeći predlog Nove stranke je da vozila javnog prevoza u gradovima Srbije predju s dizel-goriva na električnu energiju i TNG, uz “aktivnu promociju korišćenja javnog transporta”.

Predlaže i da se davanje subvencije taksistima za kupovinu novih vozila –  mera iz prošlogodišnje uredbe Vlade Srbije, “uslovi klauzulom da vozila moraju da budu Plug-in hibridi ili potpuno električna”.

Kao sledeće Nova stranka predlaže “kompletnu elektrifikacija poštanskih i svih drugih dostavnih vozila u periodu od jedne godine”.

Predlaže i “osposobljavanje sistema monitoringa zagađenja” na auto-putevima koji prolaze kroz gradove, i usklađivanje brzine kretanja vozila s trenutnim podacima o zagađenju vazduha što se radi u Austriji.

Pojednostaviti i liberalizovati postavljanje “foto-voltažnih panela” na kuće domaćinstava i time smanjiti potrošnju električne energije ili fosilnih goriva za grejanje – takođe je jedna od ključnih mera koje predlaže Nova stranka.

Ta partija predlaže i davanje državnih podsticaja i pomoći lokalnim vlastima za osnivanje fondova za poboljšanje energetske efikasnosti kolektivnog i pojedinačnog stanovanja, kao i 80 odsto subvencije za poboljšanje izolacije zgrada, za zamenu dotrajale stolarije i konverziju sistema grejanja.

Te mere su u celini navedene u “Deklaraciji o zaštiti životne sredine” koju je Nova stranka nedavno predala gradonačelniku Zrenjanina.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Ko je ovde lud ljudi moji ovaj čovek zaista pise o gradskom prevozu na električni pogon,a autobusi GSP Beograd troše po pet litara ulja dnevno….

Comments are closed.