Pozitivne kritike za film “Oaza” Ivana Ikića nakon premijere u Veneciji

0

Domaći film “Oaza”, koji je prmijerno prikazan na Vencijanskom festivalu u okviru takmičarskog programa “Dani autora”, dobio je pozitivne kritike od strane prestižnih filmskih magazina i portala koji se bave sedmom umetnošću.

Na dan premijere filma, na kojoj srpska filmska ekipa nije imala priliku da prisustvuje usled mera predostrožnosti organizatora zbog pandemije, ostvarenje Ivana Ikića naišlo je na veoma topao prijem i glasne pohvale magazina Screen Daily www.screendaily.com, Cineuropa www.cineuropa.com i International Cinephile Society www.iscfilm.org.

Screen Daily, prestižni britanski časopis koji se bavi filmom ističe autentičnost ”Oaze”, kao i snažnu samostalnost koju je reditelj omogućio svojim glumcima, a još se ističe i senzitivnost autora i vešto izbegavanje melodrame i klišea u ovoj neobičnoj ljubavnoj priči, kao i izvanredni učinak direktora fotografije Miloša Jaćimovića,

 “Oaza je remek delo ljudske opservacije – iskreni prikaz emocija i unutrašnjeg sveta tinejdžera sa posebnim potrebama kroz situacije tipične za te godine”, stoji u tekstu koji je objavljen na sajtu International Cinephile Society www.iscfilm.org, međunarodne organizacije profesionalnih filmskih kritičara i novinara. U tekstu se dalje navodi da “neutralni, skoro hladni tonovi koji preovladavaju platnom doprInose utisku da je reč o dokumentarnom filmu, što je Ikić sigurno i želeo da postigne – da  prenese uticaj tog filmskog žanra u fikciju i obrnuto.”

“Ikićev film zasnovan je na izuzetno jakom konceptu, umesto da koristi profesionalne glumce, koji bi mogli da grade likove predstavljajući sve nijanse, reditelj gradi odnos sa publikom, računa na gledaoca, na njegovu sposobnost da dopuni prazan prostor”, stoji u tekst na portalu www.cineuropa.com .

Venecijanski festival završava se 12. septembra,  a film “Oaza” jedini je domaći predstavnik na ovogodišnjem izdanju ove manifestacije.

Pored talentovanih mladih glumaca iz Doma za decu i mlade Sremčica, u filmu igraju i Goran Bogdan, Maruša Majer i Draginja Voganjac. Producent je beogradska kuća Sense Production, koja je izvela i Ikićev prethodni film “Varvari”, a trenutno radi na novom filmu Raše Andrića “Leto kada sam naučila da letim”.

Film ”Oaza” pred domaću publiku dolazi u novembru.