Pozajmili čak i od kraljice Elizabete: Najveća Da Vinčijeva retrospektiva u Luvru

0
Foto: Profimedia

Luvr organizuje najveću retrospektivu renesansnog slikara Leonarda da Vinčija u istoriji, tokom koje će biti izloženo čak 162 dela ovog italijanskog majstora.

Ona je organizovana povodom 500. godišnjice njegove smrti. Izložba će biti otvorena do 24. februara, i moći će da se uđe samo uz prethodnu rezervaciju. Već je rezervisano nekih 260.000 ulaznica, piše N1.

Nakon izložbe “Tutankamon” u dvorani La Villette na severu Pariza, koju je pogledalo ukupno 1,42 miliona posetilaca, retrospektiva Leonardovih dela trebalo bi da bude drugi muzejski “blokbaster” ove godine u Francuskoj.

Retrospektiva je jedinstvena prilika da posetioci vide deset slika renesansnog majstora (jedanaesta je Mona Liza koja je dragulj stalne postave muzeja Luvr), a među njima su “Sveta Ana”, “Sveti Jovan Krstitelj” i delo pozajmljeno iz muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu “Madona sa detetom”.

Mona Liza će da ostane izložena u dvorani u kojoj je stalno postavljena, ali biće dostupan i njen virtualni pregled u trajanju od sedam minuta na kraju posete.

Za postavljanje izložbe takvih razmera trebalo je deset godina rada i zahteva da se pozajmljuju dela iz celog sveta, između ostalog i od kraljice Elizabete II. koja je posudila 24 crteža, zatim British Museum, Vatikan i italijanske galerije i muzeji.