“Povratak u škole? Časovi 30 minuta, odmori 20, najviše 15 učenika po odeljenju…”

6
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da povodom početka naredne školske godine postoji predlog da se nastava organizuje u školama, tako što bi učenici od prvog do četvrtog razreda imali po četiri časa dnevno od 30 do 35 minuta, uz odmor između časova od po 20 minuta, sa dezinfekcijom, uz to da bude samo do 15 učenika po odeljenju.

Kon je za RTS izjavio da će to biti generalni predlog za početak školske godine, a da će se najverovatnije ostaviti školama da pojedinačno u skladu sa mogućnostima i potrebama organizuju nastavu.

“Nošenje maski je predlog, ne pominje se u ovom dopisu, to ima smisla kada se ustane i ide napolje”, rekao je Kon i dodao da ako ima po 15 učenika u odeljenju to obezbeđuje distancu i nije potrebno nošenje maski u učionicama za vreme trajanja nastave.

Kon je rekao da svi pokazatelji ukazuju da se epidemija smiruje i da dolazi do smanjenja potencijala prenošenja koronavirusa, kao i da je sve više kontrolnih pregleda koji pokazuju da se bolest završava i da se broj onih koji mogu da prenose virus se smanjuje.

Prema njegovim rečima to potvrđuje i smanjuje broja onih koji su hospitalizovani u kovid bolnicama, i da sve ukazuje da se postupno izlazi iz vrlo nepovoljne i nestabilne situacije, ali da je daleko od toga da može da se kaze da se situacija stabilizuje naročito u Beogradu i većim gradovima.

“Jasno se uočava da je nakon uvođenja obaveznog nošenja maski, držanja distance, došlo do zaravnjenja a sada dolazi do spuštanja krive”, rekao je Kon.

On je informaciju da je juče bio prvi dan nakon dužeg vremena da pacijenti iz Beograda nisu slati u kovid bolnice u drugim gradovima prokomentarisao da “to jasno govorni da ukupno gledano na celoj teritoriji Srbije postupno dolazi do smanjivanja aktivnosti virusa”.

“Ali sam vrlo oprezan u bilo kakvim izjavama, jer odmah dolazi do popuštanja pažnje”, rekao je Kon.

Kon je rekao da je “virus neuporedivo više rasprostranjen nego u samom početku”, kao i da će se za nedelju do deset dana videti da li otvaranje bazena i kupališta na Adi ima posledica, odnosno da li su se poštovale preporučene mere, ili nisu.

Prema njegovim rečima, za razliku od prvog dela epidemije koronavirusa, nakon čijeg su prvog pika zdravstvene ustanove izlazile iz kovid režima, ovoga puta neće biti potpunog ukidanja bolnica koje su u kovid režimu, i u njima će ostati neka odeljenja samo za kovid pacijente.

(Beta)

6 KOMENTARA

  1. Zar je bitnije jedno poluvodiste skolska godina ili sta vec od zdravlja dece i nastavnika ili njihovih roditelja bake i deke ne smem ni da pominjem ??? U čemu je poenta da vidite koliko brzo i koliko njih ce da se zarazi pa da uvedete zabranu svega kao u prolece ??? Školski sistem nam je od drugog sv.rata pa ce deca propustiti puno da nauče naročito sta im nikad nece trebati u životu …e Srbijo moja

    • Eksperimentišu, zato što nas sve posmatraju kao zamorce, a ako bude prve ” vakcine” čik pogodite gde će prvi okus – pokus da bude….

  2. Ja nisam da deca idu u skolu.Moje dete je asmaticar i ne zelim ni da pomuslim sta bi bilo da se zarazi virusom.Za njega bi to bilo pogubno.Moja porodica je prelezala kovid i upravo zato sto znam sta smo sve prosli ja moje dete zelim da sacuvam.Nisam za to da deca idu u skolu.

  3. Ovo je isto kao prei zbora.Pre pocetka skole sve ce da se smanji a u septembru kada pocne da skace broj obolelih bice frka.Cilj je otvoriti skole a onda ko prezivi neka slavi

  4. 20 minuta između časova??? Najveća mogućnost da se proširi zaraza je upravo tada. Ko će decu da obuzdava da ne prilaze bliže od metar – dva jedan od drugog? Ovo nije normalno , ako je ovaj neko ko je najstručniji onda nam nema pomoći! Samo ministar prosvete ima gore ideje…

Comments are closed.