Jedna ulica i za Mir-Jam: Poverenica uputila Gradu inicijativu za imenovanje ulica po znamenitim ženama

1
Foto: Printscreen Youtube

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Skupštini Beograda inicijativu da se ulicama na teritoriji Grada daju imena “znamenitih žena našeg društva”, saopšteno je iz njenog kabineta.

Navodeći da od ukupnog broja ulica na teritoriji Beograda samo 4,48 odsto nosi nazive po ženama, a 50,19 odsto po muškarcima, poverenica je ocenila da bi prihvatanjem te inicijative Grad postao “primer dobre prakse u primeni rodne perspektive u svim oblastima društvenog života”.

“Imajući u vidu ulogu i značaj koje su imale za izgradnju našeg društva, kroz vidljivost koju bi dobile davanjem naziva ulica po njihovim imenima, svi ćemo biti u prilici da vrednujemo njihov doprinos i da se na ovakav način odužimo svim onim ženama koje su svojim radom ostavile trag i zaostavštinu u različitim oblastima života i zadužile buduće generacije”, navela je poverenica.

Inicijativom je predloženo da ulice, između ostalih, budu nazvane po Danici Tomić, prvoj ženi pilotu u Srbiji, Mariji Milutinović, prvoj ženi koja se u Srbiji bavila advokaturom i koja je zastupala samo siromašne, Jelki Bojkić Makavejev, prvoj ženi u Kraljevini Jugoslaviji koja je diplomirala na Veterinarskom fakultetu i zahvaljujući čijem naporu su proizvedeni mnogi serumi i vakcine, književnici i novinarki Milici Jakovljević poznatoj pod pseudonimom Mir-Jam, Kosari Cvetković, jednoj od prvih prevoditeljki i fotografkinja.

1 KOMENTAR

  1. Мир Јам је књижевница шунда. Дати улицу њој данас било би исто као да за 50 или 80 година неко додели улицу Анабели Басало или Весни Радусиновић. И до сада су улице добијале жене озбиљно заслужне за ову државу и њену културу: Надежда Петровић, Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Јелисавета Начић, кнегиња Љубица Обреновић, кнегиња Милица Хребељановић, краљица Наталија, краљица Марија Карађорђевић, Милунка Савић… За остале са предложеног списка се слажем.

Comments are closed.