“Povećava se kazna na 50.000 dinara…”: Lončar o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da će minimalna kazna za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti biti povećana sa 30.000 na 50.000 dinara, preneo je B92.

Ublažene mere zaštite i prevencije od koronavirusa treba i dalje striktno poštovati da se ne bi desio novi talas širenja kovida 19, ali i drugih zaraznih bolesti, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je na sednici Skupštine, na čijem je dnevnom redu, između ostalog, predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, rekao da su zakonske izmene predložene kako bi se prevazišli problemi u praksi kada je reč o primeni propisa, odluka i naredbi koje donose nadležni organi.

On je kazao da je Zakonom propisano da su zdravstvene ustanove – državne i privatne, preduzetnici, zdravstveni radnici i svi građani dužni da sprovode propisane mere i da postupaju po rešenju sanitarnog inspektora.

Dodao je da su predviđene određene prekršajne sankcije za nepridržavanje odluka i naredbi nadležnih organa i da je podignut zakonski minimum kada je reč o kaznama jer, kaže, praksa prekršajnih sudova ukazuje na sklonost sudova da veoma često izriču minimalne novčane kazne.

”Povećava se najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara. Takođe, pošto da pandemija još traje, propisano je da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osmog dana od objavljivanja”, naveo je Lončar.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Гледам дечицу, истрчала напоље да играју на терену кошарку. Наравно, нема: маски, рукавица, шалова, топлих чарапа,… итд., деца раздрагано трче и играју се. И шта ? Сада ће нека дилеја, да им напише свима по 50.000 динара казне ? Завршавајте са овим лудилом и оваквим ликовима.

  2. znači svakako će se naplatiti vakcina….ako je uzmeš ok ako je ne uzmeš onda im je ok-plati “kaznu” …Oni to neće ni primiti ni platiti ..ali kod njih je zadnja…

Comments are closed.