Potvrđeno zvaničnom autopsijom: Flojd je preminuo od zastoja srca, imao brojne masnice i posekotine

0
Foto Profimedia

Smrt Džordža Flojda izazvana je srčanim zastojem, zaključak je službenog patologa okruga Henepin nakon završne autopsije nad Afroamerikancem ubijenim tokom privođenja, za šta je optužen bivši policajac Derek Šovin, te još trojica njegovih kolega koji se terete za saučesništvo i nečinjenje.

U izveštaju dr. Endrjua Bejkera stoji da je Flojdov vrat bio pritisnut kad je Šovin kolenom seo na žrtvu i tako je držao više od osam minuta, ali se u zaključku to ne spominje kao direktan uzrok smrti. Flojdova porodica je finansirala nezavisnu autopsiju, u kojoj se kao uzrok smrti navodi “gušenje od stalnog pritiska”.

U novom izveštaju se navodi da je Flojd imao brojne masnice i posekotine na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali ne postoji dokaz da je bilo koja od tih povreda bila smrtonosna. U završnoj autopsiji se navodi da je Flojd bio srčani bolesnik i da je bolovao od visokog pritiska, te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

Inicijalni toksikološki izveštaj pokazao je umeren nivo fentanila i metamfetamina u telu žrtve.