Potvrđeno, prvi oboleli u Sjedinjenim Američkim Državama: Kako je koronavirus prešao put od Vuhana do Sijetla

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je juče prvi slučaj obolelog od novog oblika kineskog koronavirusa u SAD.

Radi se o tridesetogodišnjem muškarcu koji je hospitalizovan u Everetu blizu Sijetla.

On se vratio u okolinu Sijetla sredinom prošle nedelje posle putovanja u oblast oko Vuhana u Kini gde je počela epidemija. Ne smatra se da predstavlja pretnju za medicinsko osoblje ili za javnost, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Kako su naveli, on nije pokazivao simptome kada je stigao na aerodrom u Sijetlu ali se javio lekarima u nedelju kada je počeo da se oseća loše. 

SAD je peta zemlja koja je prijavila ovu bolest, posle Kine, Tajlanda, Japana i Južne Koreje. Od virusa je do sada zaraženo oko 300 ljudi, a šestoro je preminulo – svi u Kini. 

Zaraženi muškarac nije posetio ni jednu od pijaca u Vuhanu odakle potiču brojni slučajevi ove bolesti, samo putovao u tu oblast, rekla je Nensi Mesonijer, direktorka centra za respiratorne bolesti u CDC-iju u telefonskom razgovoru sa novinarima, prenosi Frans pres.

Krajem prošle nedelje američki zdravstveni zvaničnici počeli su da kontrolišu putnike iz centralne Kine na američkim aerodromima. Slične kontrole počele su da se primenjuju na aerodromima širom sveta u nastojanju da se spreči širenje virusa.

Šef stručnog tima kineske vlade izjavio je juče da je u epidemiji novog koronavirusa potvrđen prenos sa čoveka na čoveka, što povećava mogućnost da bi zaraza mogla da se širi brže i na većem prostoru.

(Beta)