Potvrđeno: Muškarac koji je preminuo u Istri je imao koronavirus. Njegova porodica krivi lekare i govori o propustima sistema

0
Foto: Profimedia

U noći između utorka i srede u Istri je preminuo čovek koji je bio u “samoizolaciji” a jutros je u emisiji Hrvatskog radija potvrđeno da je preminuli imao koroanvirus.

“Potvrđeno je sinoć testom da je osoba bila pozitivna. Međutim je li to smrt od koronavirusa ili ne, konačnu reč treba da da patolog nakon što se obavi obdukcija”, poručio je Capak, direktor HZJZ, a javlja Hina.

Capak je otkrio i kako je u Hrvatskoj je od juče potvrđeno 12 novih slučajeva koronavirusa pa je ukupno obolelih 99, prenosi Jutarnji list.

“Ta je osoba bila u samoizolaciji. Tokom noći došlo je do pogoršanja i ta je osoba preminula. Sada sledi dokazivanje koji je uzrok smrti. Sugerisana je hospitalizacija, ali je osoba to odbila. U ovom trenutku ne možemo govoriti je li ta osoba preminula zbog virusa. Prostori u kojima je boravila su dezinfikovani”, rekao je juče Aleksandar Stojanović iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

U redakciju istarskog dnevnog lista javili su se sin preminulog Nina, Emil Kernjus i snaja Kety Visintin, koji tvrde sledeće:

“Nakon što smo čuli što je rečeno, nismo znali kako reagovati. Zvali smo regionalni civilni centar, Dina Kozlevca, koji nam je rekao da je informacije dao Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i da ih ne mogu promeniti. Međutim, nije se dogodilo onako kako su oni ispričali”, započinju sin i snaja preminulog, i nastavljaju:

“Nino, stariji čovek, ali zdrav do pre nekoliko dana, počeo se osećati loše u ponedeljak ujutro. Temperatura je bila oko 38 stepeni i naš lekar opšte prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali i dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan da se vidi da li će se stanje pogoršati te da uzme antipiretik. Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovo kući. Nismo mogli verovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć. Lekar nam je rekao da će doći isti dan (utorak) oko 10 sati ujutro, tj. drugi dan od našeg prvog poziva i tako smo pripremili Nina za preuzimanje, ali oko 12 sati stigao je telefonski poziv da nas obaveste da zbog nedostatka vremena neće moći da dođu iz Pule i da će lekar iz Umaga doći u kućnu posetu kako bi uzeo bris oko 14-15 časova.

No, oko 14.30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sledeći dan. Te noći Ninu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je Alma, njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavestili o našoj sumnji na COVID-19. Nažalost, ovu sumnju imali smo od samog početka i nikad je nismo skrivali, kao ni spasiocima koji su stigli u kombinezonu i maskama. Kad je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno. Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni…”

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus