Potres u Irskoj: Levičarska nacionalistička stranka dobila najviše glasova na izborima

0
Foto: Beta - Liam McBurney/PA via AP

Levičarska nacionalistička stranka Šin Fejn dobila je najviše glasova na izborima u Irskoj, što je potreslo tamošnju političku scenu.

Oni su pobedili Fina Gael i Fiana Fajl, dve centrističke stranke koje su upravljale Irskom od kada je pre jednog veka stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Fiana Fajl je osvojila 22,2 odsto glasova, a Fina Gael 20,9 odsto.

Šin Fejn, stranka koja je povezana sa Irskom republikanskom vojskom (IRA) koja se nasilno borila za ujedinjenu Irsku, osvojila je 24,5 odsto glasova prema prvim rezultatima izbora.

Predlozi levičara Šin Fejna za rešavanje stambene krize u Irskoj i zdravstvenog sistema privukli su mlade glasače u zemlji koja se još uvek oporavlja od globalne finansijske krize iz 2008. godine, ocenjuje novinska agencija AP.

Brojanje glasova je nastavljeno i danas kako bi se popunilo svih 160 mesta u donjem domu irskog parlamenta, poznatijeg kao Dail.

U subotu je na parlamentarnim izborima priliku da glasa imalo više od 3,3 miliona registrovanih birača glasa u 39 izbornih jedinica po proporcionalnom sistemu. Glasaju tako što na lističu označavaju kandidate onim redom kojim i podržavaju: tako broj pišu “1” kod imena svog kandidata koji im je prvi izbor, “2” kod imena narednog kojeg bi podržali i tako redom.

Malo je verovatno da će bilo koja stranka dobiti 80 mandata potrebnih za većinu u parlamentu. Zbog toga je neki oblik koalicije neizbežan, ali formiranje stabilnog saveza neće biti lak posao.

Stranka trenutnog premijera Lea Varadkara, Fina Gael i stranka Majkla Martinsa, Fiana Fajl rekle su da neće ulaziti u vladu sa Šin Fejnom koji je čvrsto levičarski. Oni su naveli veze Šin Fejna sa paravojnim nasiljem tokom sukoba u Severnoj Irskoj. 

Varadkar je rekao nakon izbora da je taj stav ostao nepromenjen, a Martins je rekao da kao demokrata poštuje odluku ljudi.

“Ovi glasovi za Šin Fejn su da bi Šin Fejn bila u vladi, kako bi Šin Fejn napravila razliku i bila testirana. Želimo da razgovaramo sa svima koji su zainteresovani da dostave program za vladu”, izjavila je predsednica stranke Mari Lou Mekdonald.

IRA je decenijama bila odgovorna za ubistva, bombaške napade i drugo nasilje tokom “Problema” u Severnoj Irskoj. Više od 3.500 ljudi je ubijeno tokom decenija sukoba snaga onih koji su želeli da ujedine Severnu Irsku sa Republikom Irskom i onih koji su želeli da Severna Irska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsednik 33. saziva Daila biće automatski reizabran, a novi saziv zasedaće već 20. februara.

(Beta)