“Dovoljno je 17 republikanskih senatora koje je Tramp razbesneo”: Šta je potrebno da impičment bude sproveden?

0
Foto: Profimedia

Sve što se dogodilo u Vašingtonu šestog januara i nemir koji su događaji na Kapitol hilu izazvali, najveći je još od 11. septembra 2001. godine, ocenjuje Njujork tajms i dodaje da to Trampu neće biti oprošteno.

Predlog za njegovu smenu i pre nego što mu istekne mandat 20. januara mogao bi vrlo brzo da se nađe pred Senatom. Tamo je potrebno da 17 republikanskih senatora bes pretvori u odluku i zajedno sa demokratskim senatorima formira dvotrećinsku većinu koja će svrgnuti Trampa sa mesta predsednika.

Prethodni put republikanski senatori nisu podržali predlog da Tramp bude smenjen.

Ovoga puta Tramp nije prekršio zakon tako što je pozvao nekog predsednika druge države i prekoračio svoje dužnosti, ovoga puta je na televiziji uživo prenošena opsada američke demokratije.

Nensi Pelosi ga je optužila da je potpirivao nemire i da je opasnost da tako “nestabilan čovek bude predsednik”.

Pelosi je rekla da je sa šefom Generalštaba, generalom Markom Majlijem, “razgovarala o dostupnim merama predostrožnosti za sprečavanje nestabilnog predsednika da započne vojna neprijateljstva ili pristupi lansirnim kodovima” za nuklearni rat. Rekla je da ju je Majli uveravao da su dugoročne mere zaštite na snazi.

Mnogi predstavnici Republikanske partije smatraju da bi novi impičment bio pogrešan jer bi doneo nestabilnost, sa tim je saglasan i Džej Sekulov, šef pravnog tima koji je branio Trampa u prošlom procesu impičmenta, ali niko od njih nije potvrdio da je spreman da ovoga puta stane na Trampovu stranu.