“Potreban karantin u celoj zemlji, pritisak na bolnice veliki, a osoblje u fazi pucanja…” Uprava bolnice zatražila zaključavanje Švajcarske

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Uprava bolnice u Cirihu pozvala je švajcarske vlasti da uvedu strože mere zbog epidemije koronavirusa, tražeći karantin u celoj zemlji.

“Potreban nam je karantin na nacionalnom nivou”, izjavio je direktor bolnice Gregor Sind za tamošnje medije i dodao da bi od sredine decembra do sredine januara život u Švajcarskoj trebalo u velikoj meri da bude zaustavljen.

Direktor bolnice je zatražio zatvaranje prodavnica, restorana, muzeja i sportskih objekata, kao i zabranu skijanja i obavezno nošenje maske.

Mediji su preneli da je pet univerzitetskih bolnica u Bazelu, Bernu, Cirihu, Lozani i Ženevi prošle nedelje uputilo pismo Ministarstvu zdravlja u kojem izražavaju “veliku zabrinutost zbog trenutne situacije”.

“Pritisak na bolnice je veliki, a medicinsko osoblje u fazi je pucanja”, navodi se u pismu univerzitetskih bolnica i dodaje da se strahuje od još jednog talasa zaraze koronavirusa u januaru.

U Švajcarskoj je prošlog proleća na dnevnom nivou bilo nekoliko stotina zaraženih, a sada prosečno oko 5.000.

Uprkos ozbiljnijoj situaciju u odnosu na prvi talas epidemije koronavirusa, švajcarska vlada nije sada uvela vanrednu situaciju koju je imala tokom proleća, već epidemiološke mere uvode kantonalne vlasti.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500