“Potpuno vakcinisani Amerikanci sada mogu da putuju”: Nove smernice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

0
Foto: Profimedia

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) će u novim smernicama za borbu protiv pandemije koronavirusa dozvoliti potpuno vakcinisanim Amerikancima putovanja kroz Sjedinjene Države i u inostranstvo, pod uslovom da na javnim mestima nose zaštitne maske za lice, prenosi Politiko, pozivajući se na svoje izvore u CDC-u.

Revakcinisani neće morati da se podvrgnu PCR testovima pre ili posle putovanja unutar SAD-a i neće biti obavezani na period samoizolacije ukoliko budu sledili opšte mere javnog zdravlja, a to se pre svega odnosi na poštovanje nošenja zaštitnih maski u većim grupama.

Pored toga, potpuno vakcinisanim Amerikancima pri odlasku iz zemlje više neće biti potreban neki od postojećih testova na kovid-19 ni za međunarodna putovanja, osim ukoliko takav zahtev traže vlasti zemalja u koje putuju. Ujedno, po povratku u SAD putnicima neće biti potreban obavezni period karantina, ali će im biti potreban dokaz o negativnom PCR testu pre nego što se uđu u avion koji saobraća ka destinacijama u SAD.

Najava dolazi u trenutku dok se vakcinacija protiv kovid-19 nastavlja širom SAD-a. Prema podacima CDC-ja, više od 50 odsto Amerikanaca starijih od 65 godina potpuno je vakcinisano, a više od tri miliona ljudi na dnevnom nivou prima neku od dostupnih vakcina na teritoriji SAD-a.