Potpredsednik kineske vlade: Unapređenje izbornog sistema Hongkonga je imperativ

0
Foto: CRI

Potpredsednik kineske vlade Han Dženg rekao je u nedelju da je važno priznati rupe u postojećem izbornom sistemu u Hongkongu i da je neophodno da se sistem poboljša.

Han, takođe šef centralne vodeće grupe za rad u Hongkongu i Makao, prisustvovao je na sastancima sa poslanicima Svekineskog narodnog kongresa iz Hongkonga i Makaa.

„ ’Patriote’ koje upravljaju Hongkongom su od presudnog značaja za princip ’jedna zemlja, dva sistema’, a stav centralne vlade je dosledan i nikada se nije promenio“, rekao je Han poslanicima „Neophodno je preduzeti mere za poboljšanje izbornog sistema i osigurati da patriote upravljaju Hongkongom“.

Han je naglasio važnost vladavine zakona, kao i potpunu primenu principa ’jedna država, dva sistema’.

Han je prepoznao rad poslanika iz dva regiona i pozvao ih da u potpunosti podrže odluku Stalnog odbora Kongresa i namere da se poboljša izborni sistem Hongkonga.

Izrazio je podršku radu dva glavna rukovodioca i njihovih vlada na suzbijanju pandemije kovid 19 i poboljšanju egzistencije lokalnog stanovništva, kao i njihovim naporima da gradove dovedu do strategije razvoja područja Velikog zaliva.