“Potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu Srbija menja spoljnopolitički kurs”

1
Beta - AP Photo/Evan Vucci

(Beta) – Uprava za Evropu UNESKO katedre za bioetiku ocenila je da dokument koji je srpski predsednik Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu na pregovorima s Kosovom predstavlja “stratešku promenu pravca spoljne politike Srbije koja je u potpunosti okreće SAD”.

“Uz EU, SAD će od sada biti orijentir koji će Srbija morati da prati, dok će orijentacija ka Kini i Rusiji i floskula o ‘vojnoj neutralnosti’ otići u prošlost”, navodi se u saopštenju koje je u ime Uprave za Evropu UNESKO katedre za bioetiku potpisao njen šef Vojin Rakić.

Iako izražava određene rezerve prema potpisanom dokumentu, organizacija navodi da “podržava taj razvoj zato što Srbiju vodi ka demokratskom uređenju i ka mestu koje joj pripada u Evropi, a okreće je od autoritarnih režima Kine i Rusije”.

“U pitanju je prihvatanje upravo onih vrednosti koje su demokratske snage u Srbiji zastupale još od 1990. godine, a koje je Vučić sada bio primoran da prihvati”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je “ovaj veliki zaokret veoma koristan, uprkos tome što se odigrao sa višedecenijskim zakašnjenjem i što je Srbija izgubila 30 godina idući potpuno naopakim političkim putem”.

S druge strane, Uprava za Evropu UNESKO katedre za bioetiku navodi da potpisani dokument “nažalost ima nedostatak što predsednik Republike po Ustavu Srbije nije ovlašćen da vodi spoljnu politiku, pa samim tim ni da potpisuje ovakve dokumente”.

“U tom smislu, s Vučićevim potpisom ovaj dokument je ništav. Zato preporučujemo Vladi SAD da zahteva da pomenuti dokument potpišu predsednica Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, kako se ne bi dogodilo da validnost potpisanog dokumenta kasnije bude osporavana”, stoji u saopštenju.

Orgnizacija navodi i da se u “tački 10” prvobitnog dokumenta nije tražilo međusobno priznanje Srbije i Kosova, već priznanje prava etničkih manjina koje žive na teritorijama ta dva entiteta, i dodaje da je to potvrdio i specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel.

“Prema tome, Vučić je odbio da potpiše nešto što mu nije ni nuđeno da potpiše. Ukratko, u pitanju je manipulacija javnosti u Srbiji koja biva navođena da poveruje kako je Vučić u Vašingtonu odbio da prizna Kosovo. Istine radi, napominjemo da ta tema uopšte nije bila na dnevnom redu”, dodaje Uprava za Evropu UNESKO katedre za bioetiku.

UNESKO katedra za bioetiku, poznata i kao UNESKO-Haifa, ima sedište u Izraelu i prevashodno se bavi etičkim i medicinskim pitanjima, dok UNESKO u Parizu ima nešto širi fokus, pre svega zasnovan na bavljenju pitanjima kulture, ali i širokim spektrom pitanja edukacije.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Како је правилно приметио господин Ракић, документ је, према важећим законодавним нормама у Србији, правно ништав. Свако даље наглабање, типа “мењање” курса спољне политике,… итд., само је губљење времена, а што се саме бесмислене “катедре” тиче, на којој неко Ракићу плаћа плату, вероватно би значај овог документа, по њима, био још већи, да се Србија сагласила да ће куповати само амерички, скупљи, гас и продужила даље у таквим бесмислицама.

Comments are closed.