Potomci nemačkog cara traže na hiljade umetnina od države

0
Foto: Profimedia

Potomci poslednjeg nemačkog cara žele da im nemačka država vrati hiljade umetnina koje su pripadale porodici Hoencolern, objavio je list Špigl.

Pregovori o restituciji između Hoencolerna s jedne, i nemačke države, savezne pokrajine Brandenburg i grada Berlina s druge strane, traju već nekoliko godina, dodaje list, a prenosi N1.

Informaciju je potvrdilo nemačko Ministarstvo kulture.

Po nemačkom nedeljniku, Hoencolerni traže povraćaj hiljade slika, skulptura, zlatnika, knjiga i komada nameštaja koje su im pripadale do pada Nemačkog carstva i proglašenja Republike na kraju Prvog svetskog rata.

Pregovore u ime nekadašnje vladajuće dinastije vodi pruski princ Georg Fridrih, prapraunuk posednjeg “kajzera” Vilhelma Drugog, koji je abdicirao 1918. i umro u egzilu u Holandiji 1941. godine.

Hoencolernima je imovina oduzimana bez naknade sve dok nije postignut i u zakon pretočen dogovor između carske porodice i države u okotbru 1926.

Ali je turbulentna nemačka istorija zakomplikovala situaciju, jer je sovjetska posleratna okupacija pola Berlina i Brandenburga dovela do novih eksproprijacija.

Ministarstvo kulture kaže da mnoge umetnine u pitanju imaju “veliku istorijsku vrednost” i danas su deo Pruske zadužbina dvoraca i vrtova u Brandenburgu i Pruske kulturne zadužbine u Nemačkom istorijskom muzeju u Berlinu.

Dnevnik Tagešpigel objavio je da carska porodica traži pravo na stalno boravište u palati Sesilienhof u Potsdamu, slavnoj po tome što se u njoj održala Potsdamska konferencija na kojoj su Staljin, Čerčil i Truman odlučivali o sudbini posleratne Nemačke.

Prema pisanju lista, država je tu ideju glatko odbila.

Očekuje se da će pregovori o povraćaju biti dugi.

“Trenutno su pozicije stranaka u razgovorima vrlo udaljene”, saopštilo je ministarstvo.