“Postoji nešto što me je bolelo više od rane od noža”: Monika Seleš o napadu koji joj je pre tačno 26 godina promenio život

12
Foto: Profimedia

Nekadašnja prva teniserka sveta Monika Seleš pre tačno 26 godina napadnuta je na turniru u Hamburgu, kada je ubodena nožem u leđa, što je potpuno preokrenulo njen život. Ona je tada igrala meč četvrtfinala turnira u Hamburgu, protiv Magdalene Malejeve, kada je Ginter Parhe uleteo na teren u drugom setu i napao je nožem dužine 23 centimetra jer nije mogao da podnese da njegova miljenica, nemačka teniserka Štefi Graf, više neće biti prva na svetu. Monika je posle dve godine ponovo igrala tenis, godinu dana kasnije osvojila je Australian Open i još nekoliko turnira, ali nikad više nije zaigrala u Nemačkoj.

“Dugo sam ovo čuvala za sebe, ali napad nožem ostavio je i jednu sasvim neobičnu posledicu na mene. Uz sve strahove i fobije više nisam mogla kontrolisati svoj apetit. To je trajalo godinama. Bilo me je sramota, jer nisam mogla prihvatiti da nešto nemam pod kontrolom. Pojela bih ogromne količine u kratkom vremenu i to se onda loše odražavalo na fizičku pripremu nakon povratka na teren”, izjavila je Seleš za jedan američki magazin.

Mediji su posle napada nagađali da je imao i politički razlog s obzirom da je ona tada nastupala kao takmičar Jugoslavije, ali se na kraju ustanovilo da je Parhe, ipak, bio psihički bolesnik. On nikada nije završio u zatvoru već mu je određeno lečenje u trajanju od dve godine.

“Neverovatno je da me je taj čovek povredio sa namerom, a za to nije dobio nikakvu kaznu. Jednostavno, ne želim više da idem u Nemačku, ne osećam se prijatno i sve me podseća na taj dan”, govorila je Monika.

U svojoj drugoj knjizi “Od straha do pobede”, ona je napisala da su se članovi njene porodice odrekli svojih karijera, prodali sve što su mogli i 1986. godine otišli u Ameriku. Ona je otkrila da je istovremeno dok se oporavljala od rane saznala da joj otac umire.

“Postojao je razlog zašto tata nije prisustvovao onom sudbonosnom meču u Hamburgu. Kad su mi se on i mama pridružili u Vejlu, izgledao je loše. Bio je pripadnik stare garde i mrzeo je doktore, jednostavno nije mogao da podnese preglede. Imao je rak prostate. Bila sam uništena, kao da se neko okrutno našalio sa mnom. Tata je smešten u vrhunsku kliniku Mejo u Minesoti. U proleće te 1993. godine, bila sam bolesna od brige za oca i strahovala sam za svoju karijeru. “Želela sam da budem pored njega, ali morala sam prvo sebe da izlečim.” Kaže da je njegova smrt bila teža rana od one od noža.

“Svaki dan započinjem misleći na njega. Kako vreme prolazi, sve više mi nedostaje. Gde god sam putovala na takmičenja, tata je uvek bio pored mene. Kada je operisan od raka prostate i pao u postelju, ja sam bila pored njega. Davala sam mu morfijum za ublažavanje bolova i hrabrila ga da izdrži, kao što je on mene bodrio na turnirima. Preminuo je u maju 1998. godine i taj gubitak boli me više od hamburške rane. Teško je kada tokom meča po navici pogledate u publiku i shvatite da je ono najvažnije mesto ostalo zauvek prazno”, navela je u autobiografiji.

Zvanično se povukla 2008. godine.

“Skoro tri decenije svakog jutra budila sam se misleći na tenis. Poslednjih godina shvatila sam da na ovom svetu ima mnogo važnijih stvari, upravo onih koje su mi nedostajale dok sam dane provodila prebacujući lopticu preko mreže. Uostalom, stigle su neke nove generacije mladih lavica željnih pobeda i slave, pa nema smisla da ih jedna penzionerka izaziva na megdan. Smatram da sam na vreme ostavila profesionalni sport. Reket i loptice promenili su mi život, delili su sa mnom istu sudbinu, svaku kap znoja, svaki sekund proveden na terenu. Za mene tenis nikad nije predstavljao teškoću ili posao “, piše u zvaničnom saopštenju kojim je fanove obavestila o povlačenju.

Monika je u karijeri osvojila 53 titule.

12 KOMENTARA

 1. Opet Vojvodjanka! Srbijanke nisu igrale tenis.Jokić iz Sombora,Djere iz Sente,Simić i Horvat iz Velikog Bečkereka.Zlato 2008 iz Pekinga na Olimpijadi iz Pekinga,devojka iz Pančeva!Da nije ubodena nožem u ledja,Monika koja je osvojila 53 trofeja do kraja karijere imala bi preko sto!Djoković može o tome samo da sanja!On je ostavio tenis,posvetio se porodici, nastanjen u Monte Karlu,pa mu sport više nije cilj.

 2. Bila je veliki patriota. Da li je Jugoslavija,Srbija pomogla njoj i njenoj porodici kada je počinjala sa tenisom? Nije,kao ni Novaku . A da li se sećate ,kada je odbila da igra turnir u Švedskoj? Tada su Jugoslaviju izbacili sa Evropskog prvenstva u fudbalu,a Danska je (kao zamena za Yu)postala prvak Evrope . Bila je patriota,kao i njena porodica!

 3. Najviše boli izdaja a nju su izdali mnogi, vratila se i treba da bude što više prisutna, jedna je Monika Seleš

 4. “Психички оболео”, како да не! Нико не тврди да је нормалан, али разлози су свакако политички. Јер, никада пре ни после тога није се догодило ништа слично! Верујем да је сада креаторима тог напада жао што су тај нож “потрошили” на Монику, јер данас имају много изражајнију мету…Али, било би исувише очигледно…

  • Sve gledate kroz politiku.Kod nas u Srbiji je sve zavera. Verovatno su nas zbog toga i bombardovali da nebi otkrili da je iza tog psihički obolelog nemca stajala neka organizacija.

   • А кроз шта да гледам? Наравно да све и јесте политика! То само нама у Србији није јасно…А коментар о бомбардовању би требало да буде духовит, претпостављам?

 5. Ostaje žal što je uzela zastavu USA. Mislim da je time izgubila poštovanje velikog broja ljudi… Ja tada kao 10ogodisnjak sam je stalno gledao, plakao i nisam mogao da shvatim zašto je to uradila. Sad vise nije ni bitno, ne zna ona sada gde je Srbija na karti

  • Nadam se da ne zna. A uzimanjem zastave USA stekla je milione poklonika. Monika, što dalje od ove bede, Srbije.

Comments are closed.