Postoje dva soja koronavirusa, utvrdili naučnici

0
Ilustracija Beta - Jane Barlow/PA via AP

Naučnici u Kini koji proučavaju poreklo epidemije novoga koronavirusa kažu da su otkrili dva glavna soja koji mogu prouzrokovati infekciju.

Stručnjaci sa Univerziteta u Pekingu i šangajskog Instituta Paster koji deluje pri kineskoj Akademiji nauka, upozorili su da su analizom obuhvatili tek ograničen raspon uzoraka i ističu da će morati da sprovedu dodatna istraživanja na većem uzorku kako bi se razvoj virusa što bolje shvatio, prenosi N1.

Preliminarno istraživanje upućuje na to da je agresivniji soj novog koronavirusa koji se povezuje s izbijanjem bolesti u Vuhanu, čini oko 70 odsto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 odsto povezano s manje agresivnim tipom virusa, prenosi Hina.

“Naše otkriće govori u prilog hitnoj potrebi sprovođenja novih sveobuhvatnih studija u sklopu kojih će se kombinovati genomski i epidemiološki podaci uz grafičku evidenciju kliničkih simptoma bolesnika zaraženih novim koronavirusom 2019. (COVID-19)”, rekli su kineski naučnici.

Rezultati njihove analize objavljeni su u stručnome časopisu Kineske akademije nauka (National Science Review). U Pekingu je objavljeno da su kineski stručnjaci utvrdili da je prosečno vreme inkubacije za novi korona virus pet do sedam, a najviše 14 dana, objavio je šef ogranka za intenzivnu negu Kineskog lekarskog društva Du Bin na konferenciji za novinare.

Ranije se smatralo da je prosečna inkubacija 2-14 dana i da može potrajati i do 27 dana. Du je rekao i da nema podataka o praćenju slučajeva nekih osoba koje su bile pozitivne na virus pošto su otpuštene iz bolnice u pokrajini Hubei. Dodao je da nema dokaza da takvi pacijenti mogu zaraziti virusom druge osobe.