Poslednji govor japanskog cara pred povlačenje: “Svim srcem se molim za mir i sreću širom sveta”

0
Foto: Tanjug-AP

Japanski car Akihito, prilikom prve u nizu ceremonija nakon kojih će u ponoć zvanično abdicirati, izrazio je danas želju da nova era njegovog sina, budućeg cara Naruhita, donese “mir i sreću” ljudima u Japanu i širom sveta, preneo je Blic.

Akihito je u poslednjem obraćanju narodu, predajući prestolonasledniku Naruhitu “Presto hrizantema”, izjavio da želi da nova era bude stabilna i plodna, i da se “moli svim srcem za mir i sreću za sve ljude u Japanu i širom sveta”, preneo je AP.

Na svečanosti, Akihito je zahvalio svom narodu na podršci tokom njegove tridesetogodišnje vladavine.

On je dodao da je imao sreću što je mogao da ispuni svoje dužnosti sa punim poverenjem i verom u svoj narod.

Akihito će zvanično biti car do ponoći po lokalnom vemenu, odnosno do 17 časova, kada će početi novo doba, u Japanu nazvano Reiva, što u prevodu znači “lepa harmonija”.

Kako je preneo AP, Akihitova era je prva u modernoj istoriji Japana koja je okončana bez rata. Ovaj car je posvetio svoj život iskupljenju za rat koji se vodio u ime njegovog oca.

Konačna ceremonija abdikacije, koja će, kako navodi Rojters, biti veoma kratka i jednostavna, biće održana u Palati i prisustvovaće joj oko 300 ljudi.

On je prvi car koji je došao na poziciju pod novim Ustavnim propisima koji nalažu da car nema nikakvu političku moć. Car Japana za vreme Drugog svetskog rata, Hirohito, imao je božanski status, kog se odrekao nakon japanske kapitulacije.

Akihito je 2016. godine izjavio da se plaši da zbog starosti neće moći da u potpunosti izvršava svoje dužnosti. On danas završava svoju tri decenije dugu vladavinu i prvi je car koji će abdicirati u poslednjih 200 godina, preneo je AP.