Poslednje tajne Ive Andrića; Jože Mencinger o Siniši Malom i srpskoj ekonomiji; Njujork tajms na poklon – Izašao je novi Nedeljnik

0
Fotografije: Profimedia, Printscreen

ANDRIĆ – Nemački novinar Mihael Mertens nedavno je najavio knjigu “Ivo Andrić: U požaru svetova”, koja bi, na nemačkom, trebalo da se pojavi krajem leta. U velikom intervjuu za Nedeljnik Martens govori o Andrićevim kontaktima sa Hitlerom i Staljinom, o odnosu sa vladom Kraljevine Jugoslavije i sa komunistima, o mržnji na Balkanu i ratovima, bivšim i budućim, o 27. martu i 6. aprilu 1941, o Andrićevom jugoslovenstvu i osećaju pripadnosti, o zloupotrebama Andrića da bi se opravdalo NATO bombardovanje Srbije…

NJUJORK TAJMS – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa pedesetak tekstova iz najvećih novina sveta.

MENCINGER – Da je Siniša Mali ministar za propagandu, kao što je bio Gebels, još bih i razumeo njegovu izjavu. Koje su, po ministru, evropske zemlje koje zaostaju za Srbijom, a koje su evropske zemlje ispred Srbije? No, možda se ministar izrazio pogrešno, ili ste ga pogrešno razumeli, i možda je govorio o privrednom rastu, kaže u razgovoru za Nedeljnik dr Jože Mencinger, profesor Ekonomskog instituta iz Ljubljane i arhitekta slovenačke tranzicije.

TROJKA – “U čemu smo mi, osim u košarci, zaslužili trojku Aleksandra Đorđevića”, pita u uvodniku novog broja glavni urednik Veljko Lalić.

STEPINAC – Blaženi Stepinac neće uskoro biti proglašen za sveca i to je papa Franja nedavno prvi put javno rekao. Ono što nije do kraja otvoreno rekao je, da neće biti proglašen za sveca dok god je on na čelu Katoličke crkve. Reči pape Franje još odzvanjaju Kaptolom u Zagrebu, a ni srpska javnost, svakako, nije ostala ravnodušna.

UDAR – Šta nam govore reakcije na aferu “Državni udar”, događaj koji može da ima ozbiljne konsekvence na politički život u Crnoj Gori, ali i na buduće odnose između Srbije i Crne Gore? Istraživanje u novom Nedeljniku.

UKRUPNJAVANJE – Za nedelju 19. maj zakazana je osnivačka skupština Unije u kojoj će se nalaziti Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS) i Zajedno za Srbiju (ZZS). U početku zajedničkog delovanja, Unija će funkcionisati sa predsedništvom koje će činiti predsednik DS Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, aktuelni gradonačelnik Šapca, ispred ZZS, i Aleksandar Ivanović, šef beogradskog odbora SDS. Tim povodom, u novom Nedeljniku objavljen je razgovor sa trojicom lidera.

SEĆAŠ LI SE, BARBARA – Dragoljub Draža Petrović u novom Nedeljniku piše kratku istoriju uspona i padova protesta “Jedan od pet miliona”.

IZBORI – Parlamentarna većina koja će izaći sa predstojećih izbora za EP neće se mnogo razlikovati od postojeće. Narodnjaci (partije desnog centra), socijalisti i liberali, pojačani Makronovom Republikom u pokretu, ponovo će imati dovoljno veliki broj poslaničkih mesta da diktiraju agendu i da poseduju ključnu reč u preraspodeli najvažnijih funkcija u EU. Politički projekat Matea Salvinija i Viktora Orbana da smene većinu u Briselu pretvara se u noćnu moru, piše Željko Pantelić u velikoj spoljnopolitičkoj analizi u novom Nedeljniku.

NXIVM – Katarina Oksenberg se 2011. godine pridružila ćerki Indiji na seminaru organizacije pod nazivom NXIVM. Njena dvadesetogodišnja ćerka bila je na pragu izgradnje nove kompanije i obe su mislile da bi joj taj program mogao pomoći. Ali, ubrzo, videla je zlokobnu stranu onoga što je trebalo da bude organizacija za samopomoć osmišljena da pomogne svojim klijentima da postanu najbolje verzije sebe. Ona se povukla iz organizacije 2013, ali Indija nije. Bio je to samo početak pakla…

NOVINARSTVO – Moj drug Džeremi Skejhil izazvao je pravu malu senzaciju kada se 23. aprila, na dvadesetu godišnjicu NATO bombardovanja Radio-televizije Srbije, izvinio građanima Srbije što je njegova zemlja ovde hladnokrvno ubila 16 nedužnih medijskih radnika. Protestovao je i što niko nikada nije izveden pred lice pravde zbog tog ratnog zločina, piše Ljiljana Smajlović u kolumni “Novinarstvo, tamo i ovde” u novom broju Nedeljnika.

ABA – Krv je uzavrela na ovim prostorima. Velika iskušenja je ABA uspela da prevaziđe, a ova iskušenja nisu postojala u bivšoj Jugoslaviji ili su bila sistemski potiskivana. Svašta smo viđali i ranije, ali je sve ostajalo u granicama podnošljivosti. Nažalost, sada smo stigli do tačke koja jednostavno nije održiva, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik Vuk Mitrović iz kompanije “MYD Sports”.

LIGA ŠAMPIONA – Videli smo suze radosnice i one druge suze, jednako muške; videli smo filmske veleobrte; videli smo heroje, otpadnike, junake koji su iznikli niotkuda. Ovogodišnja Liga šampiona bila je, jednom rečju, luđa nego ijedna pre. Kako je strast pobedila sistem? Ko je očarao, a ko razočarao? Kako su Englezi izveli takvu dominaciju? Da li će najave o “Superligi” uništiti dušu fudbala i kidnapovati ga od navijača? I, najvažnije, kakav nas tek spektakl čeka 1. juna u Madridu? Veliki tekst u novom Nedeljniku.

ŽAN TOD – U poslednjih nekoliko godina svedoci smo da su Mercedes, i posebno Luis Hamilton, ispred svih. Ali na neki način to znači da Mercedes radi bolji posao od svih drugih. Ako u nekom poslu, baš kao i u životu, nemate mnogo uspeha, ne treba da krivite one koji ga imaju. Vi imate Đokovića. Godinama smo znali da, kada se on takmiči, pobediće u 90 odsto mečeva. Ta dominacija u sportu treba da se poštuje, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik Žan Tod, legenda Ferarija i Formule 1 i predsednik Međunarodne automobilske federacije, koji je prošle nedelje boravio u Beogradu.

SABOR – U novom Nedeljniku objavljen je tekst Mihaila Medenice “Krilati lav iznad Patrijaršije”.

AGRESIJA – Sve je postalo prenaglašeno ponašanje, štaviše, agresivno, počev od reakcija ljudi u gradskom prevozu, do batinanja na ulicama, kačenja jutjub snimaka u kojima se prebijaju i kinje školski drugovi uz likovanje ostalih, do agresivnih istupa političara, pa i diplomata. I sve to na naslovnicama medija. To je postalo prvo “dobar dan” koje čujemo, umesto nekadašnjeg glasa Duška Radovića. Jesu li samo krive devedesete i ratovi?

MIKSER – Pitanja gradova i uslova života u njima postaju novo političko polje borbe za osnovna ljudska prava, kaže u intervjuu za Nedeljnik arhitektica i kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić.