Poslednje faze obnove Narodnog pozorišta u Subotici

  0

  Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima obišao je danas radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta. Nakon završetka VIII/2 faze, krajem 2020. godine, kako je najavljeno, pozorište će biti stavljeno u funkciju – moći će da se održavaju prve predstave.

  Uz izražavanje zahvalnosti izvođačima na lepo urađenom poslu i kvalitetnim materijalima koji su korišćeni, gradonačelnik Laban je istakao da su u ovaj projekat, započet pre skoro dve decenije, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i grad Subotica uložili značajna sredstva.

  –Od 2003. do 2016. godine u realizaciju projekta investirano je oko 950 miliona dinara, a od 2016. do 2019. godine, kroz VI, VII, VIII/0 fazu, utrošeno je 634 miliona dinara. Sredinom novembra ove godine, grad Subotica je pokrenuo postupak Javne nabavke za VIII/1 fazu. Nakon sprevedenog postupka javne nabavke, dobili smo izvođača radova koji će imati na raspolaganju 200 kalaendarskih dana za završetak radova. Visina ugovorenih radova iznosi  597 miliona dinara, od čega je težište radova na opremanju velike pozorišne sale scenskom tehnikom – naveo je Bogdan Laban.

  U 2020. godini, dodao je,  za VIII/2 fazu, opredeljena su sredstava u visini od 880 miliona dinara, što je, kako je rekao, veoma važno da se obezbedi nastavak radova u kontinuitetu.

  –Posle završetka VIII/2 faze, krajem sledeće godine, u ovom prelepom objektu moći će da se održavaju pozorište predstave. Subotica jeste bila poznata po projektima započetim pre više decenija, ali, kao što vidite, uspešno ih rešavamo. Na naše veliko zadovoljstvo, već krajem sledeće nedelje, posle skoro tri decenije u funkciju će biti stavljen ‘Ipsilon’ krak, saobraćajnica koja će teški teretni saobraćaj izmestiti iz centra našeg grada – naglasio je gradonačelnik Laban.