Posledice preteranog unosa šećera koje ne prepoznajemo: Od akni do bolova u mišićima i zglobovima

0
Foto: Profimedia

Šećer ima mnogo kalorija, ali onih praznih. To znači da nema stvarne prehrambene vrednosti.

Iako ga ima u mnogim namirnica, moguće je izbeći ga. To je preporuka, jer previše unošenja ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje, a gojaznost je samo jedna od njih, prenosi Bright Side.

Ako niste svesni preteranog konzumiranja, proverite da li imate neke od sledećih simptoma preteranog unosa, prenosi N1.

Akne

Hrana koja sadrži dodatni šećer izaziva brzi porast insulina i započinje proces vezivanja šećera na proteinske molekule. Čim glukoza uđe u krv, ona pokreće niz komplikovanih fizioloških procesa koji na kraju mogu da izazovu upalu i probleme s kožom. Ovaj porast insulina može s vremenom da uveća aktivnost lojnih žlezda na koži i aktivira upalne procese. To znači da ishrana bogata šećerom nosi veći rizik od nastanka akni.

Problemi sa zubima

Neke od štetnih bakterija u ustima mogu da se hrane šećerom. Tako nivo kiseline koja se obično proizvodi može da se uveća i ošteti zubnu gleđ.

Kad se taj zaštitni spoljni sloj troši, povećan nivo kiseline može da dovede do stvaranja karijesa. To može da izazove zubobolju, osetljivosti zuba i krvarenja desni, pa čak i do gubitka zuba.

Bol u zglobovima i mišićima

Ako postoje bolovi, trnci i oticanje nogu, uz pojavu crvenila, to može da bude jedna od posledica, oštećenje nerava.

Žudnja za slatkim i previše ili premalo energije

Ako konzumiramo veće količine slatke hrane, visok nivo šećera u krvi sprečava glukozu da uđe u ćelije. Zbog toga telo nema energije i stalno traži nešto slatko, jer je to najbrži način da dođe do “goriva”. Nakon unosa određene doze šećera, oseća se veliki nalet energije, ali vrlo brzo, kada on padne, osoba se oseća iscrpljeno, jer ta doza nema prehrambenih vrednosti i ne može dugo da održi osećaj sitosti.

Nadutost

Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer ne svari u potpunosti u tankom crevu. Kad dođe u debelo crevo, može da fermentiše i dovede do gasova, grčeva i bolne nadutosti, kao što može da pogorša i simptome sindroma iritabilnog creva.