Posledice jednog tvita: NBA izgubila skoro 400 miliona dolara jer je naljutila Kinu

0
Foto: Profimedia

“Bori se za slobodu. Stani uz Hongkong”. Tako je, krajem oktobra, glasio tvit generalnog menadžera Hjuston Rokitsa Derila Morija kao znak podrške političkim protestima u Honkongu. Objava se nije svidela partnerima iz Kine koji predstavljaju značajno tržište za NBA ligu, pa se Liga odmah ogradila od tvita generalnog menadžera Hjustona. Potom je isto učinio i vlasnik Rokitsa Tilman Fertita rekavši kako je tvit lični stav Morija koji nema nikakve veze sa Hjustonom ili NBA. Ipak, iako je i sam Mori postao svestan eventualnih posledica po finansije NBA lige i obrisao sporni tvit, rekacije iz najmnogoljudnije zemlje sveta bile su oštre. Kina je znala da su oni potrebniji NBA ligi nego obrnuto, sponzori iz Kine su počeli da raskidaju sponzorstva sa Ligom, a u prepirku se tada uključila i kineska nacionalna televizija, “CCTV”.

“On je ovim prevršio svaku meru i uvredio ljude u Kini, a sve da bi se dodvorio američkim političarima. Izmislio je i lagao samo da bi naneo bol Kini i to mu se ne može oprostiti. Silver ima duple standarde, a Mori karakterne probleme. Njemu ćemo se osvetiti pre ili kasnije”, rečeno je tada u prenosu CCTV-a, a preneo RTS.

Kineske televizije su prekinule emitovanje NBA utakmica, a kao uslov za dalju saradnju kineske vlasti su postavile da Moriju bude uručen otkaz. Ipak, takav scenario se nije dogodio. Hjuston i komesar NBA lige Adam Silver su pružili podršku Moriju, smatrajući da ima pravo da izrazi svoje političke stavove, uprkos šteti koja je nastala. Šest meseci kasnije posledice se i dalje osete, a na to ukazuje i Silver govoreći o gubitku od “nešto manje od 400 miliona dolara”. Međutim, Silver veruje da će do poboljšanja odnosa doći i da se vide pomaci.

“Mislim da je gubitak od nekoliko stotina miliona evra značajan. Ne želim da bežim od toga i poslovni parteneri u Kini smatraju da je neprimereno da nastave saradnju sa NBA-om. Međutim, ne vidim razlog trajnoj šteti naše buduće saradnje”, rekao je Silver, a prenosi NBC sports.

Silver je dodao da postoji mogućnost i da neki NBA timovi tokom leta, u predsezoni, odigraju nekoliko utakmica i u Kini. Kao vid ozdravljenja odnosa NBA-a i Kine, planirana je i prijateljska utkamica reprezentacija SAD i Kine pred Olimpijske igre u Tokiju.

Pregovori Lige i Kine o predsezonskim mečevima i prijateljskoj utakmici nacionalnih selekcija trenutno su “na čekanju” zbog problema koje Kina ima zbog epidemije koronavirusa. Silver smatra da postoji obostrana želja da se saradnja obnovi i unapredi, ali da ne zna kada bi to moglo da se dogodi jer je trenutno glavni problem borba sa smrtonosnim virusom.

“Teško je voditi pregovore u ovoj situaciji kada se događa velika, može se reći i globalna zdravstvena kriza. Još uvek ne znam naredne korake, ali zajednički cilj je povratak naše saradnje u normalne tokove”, rekao je Silver za NBC i dodao da je NBA, kao organizacija, spremna i voljna da pomogne Kini da se izbori sa epidemijom koronavirusa.

“Do tada, sve što Liga može jeste da čeka i da bude strpljiva”, poručio je na kraju Silver.