Posle zabrane pušenja na ulici, Španija zatvara noćne klubove zbog korone, ograničava posete staračkim domovima…

0
Beta - AP Photo/Emilio Morenatti

U pokušaju da ograniči novo razgorevanje epidemije koronavirusa Španija je danas odlučila da zatvori noćne klubove i zabrani pušenje na ulicama.

Ministar zdravstva Salvador Ila predstavio je niz mera šitom te zemlje, jedne od najzaraženijih u svetu, sa skoro 3.000 novih slučajeva od četvrtka.

Radi suzbijanja zaraze biće zatvorene diskoteke, noćni klubovi, barovi i plesne dvorane. Restorani i kafei moraće da se zatvore u jedan posle ponoći.

Pušenje će biti zabranjeno na ulici ukoliko se ne može održati sigurnosna udaljenost od dva metra od drugih ljudi. Ta mera, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, već je na snazi u dva od 17 autonomnih regiona Španije – Galiciji i na Kanarima.

U staračkim domovima posete će biti ograničene, a svi novi korisnici moraju se testirati prilikom prijema.

Od regiona se zahteva da sprovedu kampanje testiranja rizičnih grupa čitavog stanovništva i u kvartovima i gradovima koji su posebno pogođeni zarazom.

Ministar nije odmah precizirao datum stupanja svih novih ograničenja na snagu.

Španija koja već ima 28.605 mrtvih od KOVIDA-19, živela je od 14. marta do 21. juna u vanrednom stanju, što je omogućilo centralnoj vlasti da uvede široka i oštra ograničenja.

Potom su regioni ponovo dobili prava da samostalno odlučuju, a Ministarstvo zdravstva je zato sada moralo da pregovara s njima o novim opštevažećim merama.

Ta zemlja s 47 miliona stanovnika zabeležila je prosečno 110 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, što je mnogo više nego u drugim velikim zemljama Zapadne Evrope.

(BETA-AFP)