Posle video sastanka od tri sata doneta odluka: Gotovo svim strancima zabranjen ulazak u EU narednih 30 dana

0
Foto: Beta (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Lideri Evropske unije dogovorili su se prethodne večeri da momentalno zabrane ulazak gotovo svim strancima na najmanje 30 dana, u cilju suzbijanja širenja novog korona virusa.

Na tročasovnom video samitu, sazvanom sa ciljem učvršćivanja jedinstvenog fronta u borbi protiv pandemije korona virusa, lideri EU su se dogovorili i da odrede brze rute kako bi se očuvalo nesmetano kretanje medicinske opreme, hrane i robe unutar Unije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je novinarima posle samita da su učesnici “potvrdili potrebu da zemlje rade zajedno i da učine sve što je neophodno u suočavanju s krizom i njenim posledicama”.

Mišel je rekao da se 27 članica Unije složilo da “što je pre moguće” uvedu ograničenja ulaska, od kojeg će biti izuzeti oni koji dugo žive u EU, diplomate, neki zdravstveni radnici i prevoznici.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je njen predlog za zatvaranje spoljnih granica Unije “dobio veliku podršku zemalja članica” i da je sada na njima da ga primene.

“Rekli su da će odmah to učiniti”, navela je Fon der Lajen.

Ona je dodala da su čelnici zemalja EU podržali i predlog da se uspostave koridori za kamione i druga prioritetna vozila kako bi bile sprečene gužve na prelazima unutar Unije, na kojima do pre nekoliko dana nije bilo nikakvih provera.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su se lideri dogovorili da uvedu zabranu ulaska na 30 dana sa “veoma, veoma ograničenim izuzecima” i dodala da će Nemačka odmah početi da primenjuje tu meru.

Merkel je rekla da se mera zabrane ulaska neće odnositi na državljane Švajcarske, Lihtenštajna, Velike Britanije i Norveške.

Lideri EU su se takođe dogovorili da koordinišu vraćanje brojnih državljana Unije koji su zaglavljeni u zemljama izvan bloka usled raznih ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa, navela je Merkel.

Postigli su dogovor i da se ponovo sastanu putem video konferencije sledeće nedelje i da otkažu samit koji je trebalo da bude održan u Briselu 26. i 27. marta.

Fon der Lajen je rekla da su lideri EU spremni da učine “sve što je neophodno” i da “neće oklevati da primene dodatne mere” kako se situacija bude razvijala.

Evropske zemlje koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa su Italija, Španija, Francuska i Nemačka.

Zaraza korona virusom do sada je potvrđena kod više od 197.000 ljudi širom sveta, od kojih je umrlo više od 7.900 osoba.

(Beta)