Posle tri godine borbe, u Hrvatskoj prvi put gej par dobio status hranitelja dvoje dece

0
Foto Profimedia

(Beta) – Jedan gej par uspeo je posle tri godine pravne procedure da udomi dvoje dece i tako postane prvi istopolni par udomitelja (hranitelja) u Hrvatskoj, objavljeno je danas u Zagrebu.

„Želimo zvanično da potvrdimo da su Mladen Kožić i Ivo Šegota postali prvi gej par u Hrvatskoj koji je uspeo da udomi dvoje dece i planiraju da ih udome još“, rekao je predsednik udruženja Dugine obitelji Danijel Martinović na konferenciji za novinare na Markovom trgu u Zagrebu.

On je naglasio da se time završio trogodišnji put, koliko je bilo potrebno za celu pravnu procedure da bi dokazali da životni partneri u Hrvatskoj treba da imaju jednaka prava kao i bračni drugovi.

Martinović je rekao da Kožić i Šegota više neće davati izjave za novinare, jer se, prema uputstvima Centra za socijalni rad, informacije o deci ne mogu deliti, ali je dodao da su oni jako srećni i da prolaze sve što i ostale porodice.

On je naveo da se još jedan gej par prijavio za hraniteljstvo, a da još nekoliko razmišlja o tome.

„Sve zanima usvajanje, jer parovi koji su udomitelji, bilo strejt ili gej, često žele da usvoje udomljenu decu. Mi ćemo se boriti i pratiti hoće li oni ostvariti pravo na usvajanje“, naglasio je Martinović.

Ustavni sud Hrvatske u februaru ove godine utvrdio je da gej parovi mogu da udomljavaju decu pod istim uslovima kao i ostali građani istaknuvši da ne sme biti diskriminacije zbog seksualne orjentacije.

Odluci je prethodila višemesečna borba životnih partnera Iva Šegote i Mladena Kožića, kojima je Centar za socijalni rad dva puta odbio zahtev za hraniteljstvo, iako je Upravni sud doneo obavezujući presudu u njihovu korist u kojoj je naglašeno da taj par ima potpuno pravo u svojoj nameri i da ne bi smeli da budu diskrimisani u tom postupku.