“Posle primanja video snimka, došlo je do neobične i ekstremne promene u ponašanju telefona…”: Bin Salman pod novim pritiskom zbog hakerskog napada na Bezosa

0
Foto: Profimedia

Navodi izvestilaca Ujedinjenih nacija o mogućoj umešanosti saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana u hakerski napad na šefa kompanije Amazon i vlasnika Vašington posta Džefa Bezosa povećale su pritisak na faktičkog vladara Saudijske Arabije, posle ubistva kolumniste tog lista Džamala Kašogija koje je takođe povezivano sa saudijskim princom, pišu svetski mediji.

Stručnjaci UN pozvali su američke i druge vlasti da hitno ispitaju navode da je bin Salman umešen u hakerski upad u Bezosov telefon, pozivajući se, kako ukazuje Rojters, na forenzički izveštaj kompanije FTI konsalting koji je tražio sam vlasnik Vašington posta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U izveštaju FTI konsalting navodi sa “srednjom do visokom pouzdanošću” da je milijarderov telefon hakovan preko video fajla koji je poslat 1. maja 2018. s Vocap (WhatsApp) naloga saudijskog prestolonaslednika.

Posle primanja video snimka, navodi se u izveštaju, došlo je do “neobične i ekstremne promene” u ponašanju Bezosovog telefona, s 300 puta povećanom količinom podataka koja je odlazila iz telefona.

Saudijski ministar spoljnih poslova odbacio je kao apsurdne navode da je prestolonaslednik umešan u hakovanje Bezosovog telefona, ukazuje Rojters, uz ocenu da bi navodi mogli da naškode reputaciji Saudijske Arabije kod stranih sila i investitora.

FTI je pokrenuo istragu prošle godine pošto su procurele Bezosove privatne informacije, dok, prema izvorima, istragu vode i američki federalni istražitelji zbog navoda šefa Amazona da su mu čelnici tabloida Nešenel inkvajerer pretili “iznudama i ucenama”, navodi Vašington post.

Bezos je prošle godine rekao da je kompanija Amerikan midija, vlasnik Inkvajerera, pretila da će objaviti fotografije njegovih genitalija ako javno ne bude rekao da prethodni tekst tabloida o njegovoj vanbračnoj aferi nije motivisan vezama tabloida s predsednikom SAD Donaldom Trampom, navodi list, i dodaje da su Tramp i direktor Amerikan midija višegodišnji prijatelji i da je ta kompanija priznala da je platila dvema ženama koje su tvrdile da su imale afere s Trampom.

U izveštaju FTI-ja zaključeno je da je Bezosov uređaj kompromitovan “možda preko oruđa koje je dobavio Saud al Katani”, vođa hakerskih napada za saudijsku vladu i velike onlajn kampanje protiv Bezosa, Amazona i Vašington posta, navodi taj list, ukazujući da se navodni napad na Bezosov telefon dogodio pet meseci pre Kašogijevog ubistva u oktobru 2018. godine, koje je CIA povezala sa saudijskom vladom.

FTI nije uspeo da nađe malver na Bezosovom telefonu, ali je zaključio da ogromna količina odlazećih podataka posle dolaska video fajla ukazuje na napad, ističe Vašington post i dodaje da stručnjaci ocenjuju da to nije konkluzivan dokaz, ali da jeste veoma sumnjivo.

Optužbe protiv Saudijske Arabije izuzetno su ozbiljne i ako su istine, ukazuju na nelegalno nadziranje globalne poslovne ličnosti koje vodi trag makar do pratnje faktičkog saudijskog vladara, ocenjuje Fajnenšel tajms u uredničkom komentaru.

Ako je Rijad odgovoran, kako je navelo dvoje stručnjaka UN, to bi ukazalo na zabrinjavajući obrazac nadziranja protivnika i strateški važnih ljudi saudijskim vlastima, podvlači list u komentaru uredničkog tima.

Te optužbe će bankarima i drugim rukovodećim biznismenima koji su se sastajali s višim saudijskim zvaničnicima ili planiraju da to urade, dati ozbiljan razlog da razmisle, i takođe će, navodi Fajnenšl tajms, zakomplikovati napore Rijada da pojača svoje napore za ekonomske reforme.

Popravljanje ukaljanog imidža biće dugo i teško, ali bi, ističe britanski list, moglo da počne ispunjavanjem obećanja da će odgovarati organizatori Kašogijevog ubistva, budući da prošlomesečne presude osmorici Saudijaca nose oznake nameštenog suđenja.

Navodi o hakerskom napadu povećavaju pritisak na princa Mohameda, u suštini optužujući ga za novo krivično delo, dok Saudijska Arabija pokušava da prebrodi negativne medijske izveštaje o vojnoj intervenciji u Jemenu, blokadi Katara i ubistvu Kašogija, ocenjuje Njujork tajms.

Bin Salman je pokušao da reformiše saudijsko društvo, ali je i nadzirao široke mere suzbijanja disidenata kod kuće i u inostranstvu, ističe list i ukazuje da su poslednjih godina istraživači i grupe za zaštitu ljudskih prava dokumentovali slučajeve operatera koji izgleda rade za Saudijsku Arabiju i koji su upadali u komunikacione uređaje poznatih saudijskih disidenata.

Napad na mobilni telefon američkog državljanina koji je jedan od najbogatijih biznismena na svetu bila bi očigledna eskalacija, ukazuje Njujork tajms, i dodaje da se upad u Bezosov telefon dogodio na početku dvomesečnog perioda sredinom 2018. godine, kada su najmanje četiri saudijska disidenta koja žive u inostranstvu prijavila da su njihovi uređaji napadnuti tehnologijom sličnom onoj koja je korišćena protiv vlasnika Vašington posta.

Nelagoda u vezi s optužbama o hakerskom napadu pojačana je, kako dodaje list, usled saudijskog preuzimanja predsedavanja Grupom 20 i očekivanja da će ove godine biti domaćin samita te organizacije na kojem bi trebalo da učestvuju lideri najrazvijenijih zemalja.

Hakerski napad bi mogao i da zakomplikuje odnose saudijske vlade s Trampovom administracijom, koja je stala uz Bin Salmana uprkos međunarodnim kritikama zbog ubistva Kašogija i proceni američkih službi da je prestolonaslednik najverovatnije bio umešan, ocenjuje Njujork tajms.

(Beta)