“Posle nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje – idete u Bosnu sada…”: Hrvatska policija proterala nigerijske studente misleći da su migranti

0

Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro i njegov kolega Eboh Kenneth Chinedu su iz Nigerije doputovali u Hrvatsku da bi učestvovali na petom Svetskom međuuniverzitetskom prvenstvu u Puli. Predstavljali su Federalni univerzitet tehnologija Owerri na takmičenju u stonom tenisu, a onda doputovali u Zagreb, smestili se i krenuli u šetnju.

Nisu mogli ni da predpostavi šta ih u toj šetnji očekuje, a za medije kažu da su i danas zbunjeni zbog svega što se desilo.

“Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo da im objasnimo ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, rekao je Eboh Kenet Činedu.

“Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca rekli su nam – idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam – ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam da uđem u šumu, a onda mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomerim”, objašnajva nigerijski student.

Oni se od tada nalaze u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

I pored toga što se nalaze na spisku studenata i pored toga što ih je snimala državna televizija tokom takmičenja u Puli, hrvatska policija deluje zbunjeno.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova kažu da hrvatska policija za studente nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske, te da ne znaju okolnosti pod kojima su se oni našli u susednoj državi.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana – vođa puta i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju, te da su vođa puta i jedan učesnik legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aerodroma, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.