Posle hiljada prigovora, sud odlučio: Duda je na čelu Poljske i narednih pet godina

0
Foto: Profimedia

Vrhovni sud Poljske je danas završio razmatranje hiljada prigovora na drugi krug predsedničkih izbora u Poljskoj 12. jula i potvrdio da su važeći izbori na kojima je ponovo, na još pet godina, na čelo Poljske izabran kandidat vladajućih konzervativaca, Andžej Duda.

Na izbore je podneto 5.847 prigovora i protesta od kojih je Vrhovni sud kao opravdana priznao svega 93, ali je zaključio da ni ti osnovani prigovori ne utiču na ishod izbora, tako da važi izborni rezultat i reizbor Dude.

“Nakon usvajanja odluke bilo kakve sumnje su normativno rešene”, kazao je portparol Vrhovnog suda njegov Aleksander Stempkovski.

Još u subotu Vrhovni sud je odbio glavni izborni prigovor koji je podneo tesno poraženi kandidat, opozicioni liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Štab Tšaskovskog se žalio na povrede Izbornog zakona zato što izbori nisu organizovani prema termina naznačenim u Ustavu, ali pre svega zato što su uslovi kampanje pred oba kruga bili nefer i neravnopravni.

Njegovo obrazloženje je bilo da su državne institucije i zvaničnici na čelu s premijerom Mateušom Moravjeckim, podržavali Dudu i da je za njega otvoreno navijala i državna televizija TVP i to za pare poreskih obveznika, uz to dezinformacijama diskreditujući opozicionog kandidata.

Ipak, Vrhovni sud je prigovor Tšaskovskog odbio jer, kako je objasnio, delimično prevazilazi nadležnosti suda, a naveo je da štab Tšaskovskog navodno nije podneo dokaze za nepravilnosti i povrede Izbornog zakona, nego ih je samo opisao.

Na nejednake uslove dvojice finalista upozorila je i posmatračka misija OEBS-a nakon prvog i nakon drugog kruga.

Šef posmatrača OEBS-a, Tomas Boserup, kazao je novinarima u Varšavi dan posle izbora, 13. jula, da “politička polarizacija i pristrasnost TVP kvare sliku dobro organizovanih izbora. Uznemiravaju nas primeri netolerancije pune ksenofobnih, homofobnih i antisemitskih sadržaja, posebno na strani predsednika i javnog TV servisa”.

Posmatračka misija OEBS zamerila je takodje što su članovi Vlade na čelu s premijerom Moravjeckim otvoreno učestvovali u kampanji, što je predsedniku koji se kandidovao za reizbor dalo veliku prednost.

OEBS je zamerio i to što u Poljskoj ne postoje odgovarajući propisi koji bi regulisali finansiranje kampanje, tako da su time izbrisane granice izmedju vladajuće partije Pravo i Pravda i države.

Obojica kandidata-finalista, uz veliki odziv birača u drugom krugu 12. jula, osvojila su oko 10 miliona glasova od skoro 30 miliona registrovanih birača. Prednost Dude je bila 422.385 glasova, dok je nevažeće bilo 178.000 glasova, po saopštenju Državne izborne komisije.

(Beta)