Posle Dritana i Bečić o otkazima: „Nema revanšizma, ali…“

0
Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

(Beta) – Predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić izjavio je da ne treba da bude revanšizma, ali da određeni kadrovi moraju biti smenjeni.

Upitan kako komentariše zadržavanje kadrova prethodne vlasti, posebno predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS) u sadašnjim strukturama na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti, on je rekao da je uspostavljena obaveza da nema revanšizma.

„Sa druge strane, sistem koji je poražen na izborima mora biti podložan promeni i, imajući u vidu naše čvrsto opredeljenje da unapredimo i reformišemo kako državnu upravu, tako i javna preduzeća, to podrazumeva i adekvatne personalne korekcije. Ipak, ja sam pristalica da stručnost, posvećenost i rad moraju biti na prvom mestu i iznad bilo kakvih političkih kalkulacija“, naveo je on u intervjuu za Dan.

On je rekao da veruje jedino u Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu snažnog proevropskog kursa, koja garantuje najveći mogući stepen prava svim verskim zajednicama.

„To je koncept koji je definisan Ustavom Crne Gore i kojeg se svi moraju pridržavati. Kao što se oštro suprotstavljam bilo kakvom pokušaju uticaja političkih organizacija ili državnih institucija u poslove verskih zajednica, isto tako smatram da verske zajednice moraju poštovati ustavni princip odvojenosti“, naveo je Bečić.

On je dodao da misli da je „konačno sazrelo vreme da se svi ponašaju u skladu sa Ustavom, da se poštuje odvojenost države od crkava i verskih zajednica i da svako sprovodi svoju misiju“.