Posle Božića počinje kontrola poštovanja zabrane plastičnih kesa: U prvom planu pijace, piljare i maloprodajni lanci

0
Foto: Profimedia

Gradske i opštinske komunalne inspekcije počeće od 8. januara kontrolu primene Odluke o korišćenju plastilčnih kesa. Inspektori će tokom januara prekršioce upozoravati bez kažnjavanja, saopštio je Sekretarijat za inspekcijske poslove, prenosi N1.

Primena Odluke biće kontrolisana na gradskim pijacama, maloprodajnim objektima trgovinskih lanaca, a posebno u piljarama na koje su se tokom prvih dana 2020. godine građani žalili da ne poštuju odluku.

Cilj je da se odluka poštuje, a ne da se po svaku cenu naplaćuju kazne. Maloprodajni objekti za koje bude utvrđeno da ne poštuju odluku biće češće predmet kontrole, navodi Sekretarijat i dodaje da će imena i adrese maloprodajnih objekata koji ne poštuju Odluku redovno biti objavljivani.

Sekretarijat za inspekcijske poslove grada Beograda podseća pravna i fizička lica koja se na teritoriji Beograda bave maloprodajom da je 1. januara ove godine stupila na snagu Odluka o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga na osnovu koje je zabranjeno korišćenje plastičnih kesa na teritoriji grada Beograda, saopštio je Sekretarijat za informisanje.

Sva pravna i fizička lica obavezna su da poštuju ovu odluku i da kupcima ponude cegere, papirne ili biorazgradive kese u skladu sa Odlukom o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga.