Poruka zarobljenih rudara spasiocima: “Nastavite sa naporima, ima nade…”

0

(Beta) – Dvanaest od 22 rudara zarobljenih nedelju dana u eksploziji rudnika zlata u Kini su živi – uspeli su noćas da pošalju poruku do spasilaca, javili su kineski državni mediji.

Kineska agencija Sinhua navodi da se u poruci proturenoj sinoć kroz prolaz za spasavanje navodi da ne znaju šta je sa ostalih 10 rudara.

U ručno napisanoj poruci navodi se da su četiri rudara povređena, a da se stanje drugih pogoršava zbog nedostatka svežeg vazduha i ulaska vode.

Nesreća se dogodila 10. januara u rudniku zlata u mestu Cisija, u istočnoj provinciji Šandong, kada su zarobljene 22 osobe na dubini od 600 metara od ulaska u rudnik.

Teško su oštećene merdevine koje vode do dubine rudnika i kablovi za komunikaciju. Spasioci su ipak uspeli da prodube uzan prolaz i čuli su ovog vikenda udarce, što je bio znak života.

Više od 300 spasilaca pokušava da raskrči put do rudara dok buše novi prolaz da stignu do mesta gde su rudari zarobljeni.

„Nastavite sa naporima spasavanja. Imamo nade, hvala vam“, piše u poruci napisanoj olovkom na listu iz sveske i objavjenoj na vebsajtu agencije Sinhua.

Javna televizija CCTV je prenela slike spasilaca kako kablom spuštaju hranu i zatim izvlače poruku rudara.

Direktori rudnika su privedeni pošto nisu prijavili nesreću više od jednog dana.

U dve nesreće u rudnicima u jugozapadnom gradu Čongčingu prošle godine stradalo je 39 rudara, zbog čega je vlada naložila još jednu reviziju bezbednosnih mera.