Portparol Ministarstva spoljnih poslova: Kina uvela sankcije Pompeu i drugima

0
Foto: CRI

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine saopštio je da je Kina uvela sankcije Pompeu i drugim američkim zvaničnicima.

U proteklih nekoliko godina, neki antikineski političari u Sjedinjenim Državama, iz sopstvenog političkog i ličnog interesa i predrasuda i mržnje prema Kini, planirali su i promovisali seriju sumanutih akcija zanemarujući interese kineskog i američkog naroda, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom. Oni su se ozbiljno mešali u unutrašnje poslove Kine i naneli štetu kineskim interesima, što je povredilo osećanja kineskog naroda i ozbiljno narušilo kinesko-američke odnose.

Odlučnost kineske vlade, kako se navodi, da brani nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese je nepokolebljiva. Kina je odlučila da nametne sankcije 28 osoba koji su ozbiljno narušili suverenitet Kine i koji su prvenstveno odgovorni za pitanja vezana za Kinu, uključujući Majka Pompea, Petera Navara, Roberta O’Brajana, Metjua Potingera, Aleksa Azara, Kejsa Krača, Keli Krafta, Džona Boltona, Stiva Benona i drugih zvaničnika iz Trampove administracije.

Ovim ljudima i njihovim porodicama zabranjen je ulazak u kontinentalni deo Kine, Hongkong i Makao, a njima, kao i kompanijama i institucijama povezanim sa njima takođe je ograničeno poslovanje sa Kinom.