Porodično saopštenje: „Pitanje braće Bitići mora biti pokrenuto u Beloj kući na predstojećem sastanku“

0
Foto: Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp, premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić moraju da razgovaraju o načinu za rešenje pitanja ubistva braće Bitići – Ilije, Agrona i Mehmeta, saopštila je danas u saopštenju porodice Bitići.

„Američki predsednik koji predsedava sastanku Kosova i Srbije u Beloj kući je zaista istorijski događaj i treba da se iskoristi da se razmatraju pitanja koja odgovaraju toj prilici“, navodi se u saopštenju.

Porodica Bitići ocenila je da Tramp mora da pokrene slučaj predstavljajući Amerikance koji su žrtve u inostranstvu, a Hoti tu temu mora da pokrene kao predstavnik Kosova i krajnjih žrtava njegove braće.

Predsednik Srbije koji predstavlja čast svoje reči i spremnost Srbije da krene dalje od zložina Miloševićeve vlade mora na odgovarajuć način da objasni put dalje u slučaju braće Bitići, naglasila je porodica ubijene braće.

„Ako se to ne uradi to će poslati jasnu poruku žrtvama i ratnim zločincima da su SAD, Kosovo i Srbija spremni da okrenu glavu kada se ukaže politička prilika“, navodi se i dodaje da je to jedno pitanje koje sve tri strane treba da razmatraju.

Dodaje se da su predsednik Kosova Hašim Tači, parlament Kosova, Predstavnički dom SAD, američki Stejt department i čak predsednik Vučić rekli da Srbija mora da osigura rešenje tog pitanja jer ta porodica zaslužuje rmir koji sa tim dolazi.

„Mi u potpunosi podržavamo da Kosova i Srbija dođu do dogovora koji će pokrenuti te dve velike nacije ka trajnom miru. Međutim takav napredak može da se ostvari samo ako se razmatraju teška pitanja, uključujući slučaj braće Bitići“, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)