Porodice iz Male Gube kod Prokuplja dobijaju nove kuće

0
Fotografije: Igor Kostić/europa.rs

Najugroženije romske porodice koje su imale podignute stambene objekte u naselju Mala Guba u Prokuplju useliće se u nove kuće koje su sagrađene u okviru projekta koji finansira Evropska unija.

Od sredine 1999. godine, skoro tri stotine interno raseljenih Roma živi u privremenim podstandardnim ili neformalnim objektima u naselju Mala Guba na obodima Grada Prokuplja. Romska zajednica u ovom naselju suočavala se godinama i sa problemom plavljenja reke Toplica, pa su tako u poplavama 2014. i 2016. godine, pripadnici ove zajednice ostali bez krova nad glavom koje je reka sa sobom odnela.

Kako bi pomogli Romima koji žive u ovom naselju, 2017. godine Grad Prokuplje je uz finansijsku podršku Evropske unije pokrenuo projekat Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju.

„Ovaj kompleksan, i za grad veoma značajan projekat, pomogao je da se izgradi stambeno naselje sa dvanaest stambenih objekata, ali i da se u potpunosti očiste korita Toplice i njene male pritoke Stražavačke reke, kao i da se naprave kameni bedemi dužine nešto više od 400 metara koji će štititi od poplava napravljene kuće, kako samo naselje, tako i industrijsku zonu u Prokuplju u čijem se delu nalaze dve fabrike koje zapošljavaju preko 4,000 ljudi“, kazao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i dodao da je Evropska unija uložila skoro jedan milion evra u ovaj projekat, JVP Srbijavode učestvovale su sa 25 miliona dinara, dok je opština Prokuplje uložila više od 20 miliona dinara u kupovinu parcela i njihovo uređenje za potrebe izgradnje kuća.

Jedna od porodica koja će se u narednom periodu useliti u novu kuću je i sedmočlana porodica Amzić. „Ja se bavim fizičkim poslovima i u poplavama 2014. godine ostao sam bez kuće. Kroz projekat Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju dobio sam kuću i zbrinuo sam svoju porodicu. Hvala Evropskoj uniji koja je  realizovala ovaj projekat“, kazao je 24-ogodišnji Renato Amzić, otac petoro dece.


Stambeni objekti u naselju Mala Guba pre izgradnje novih kuća. Fotografija: Igor Kostić/europa.rs

Kroz ovaj projekat, Grad Prokuplje ostvario je odličnu saradnju sa predstavnicima romske zajednice i Udruženjem Roma Prokuplje, koje je i formalni partner na realizaciji ovog projekta. Grad je iz svojih izvora nastavio da finansira aktivnosti koje su važne za romske porodice iz naselja Mala Guba, pa će lokalna samouprava finanansijski pomoći da se proveri zdravstveno stanje svih stanovnika koji žive unutar ovog naselja, ali i njihov upis u matične knjige rođenih.

Dodatno, kroz projekat „Obrazovni centar za žene Romkinje“ koji uz finasijsku podršku Evropske unije Grad Prokuplje realizuje sa Stalnom konferencijom gradova i opština, Savez gradova i opština Srbije – SKGO, više od šezdeset žena Romkinja dobiće edukaciju vezanu za odgajanje dece, odgovorno roditeljstvo, ali i neophodno znanje i informacije o trudnoći, braku, potrebama za obrazovanje dece i mogućnostima za njihov dalji razvoj i zdravlje.

Projekat  „Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju“ realizovan je u saradnji sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvom finansijaSektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, kroz program „Unapređenje uslova života Roma u podstanardnim naseljima“. Ovaj program je sa 9,5 miliona evra finansirala Evropska unija, a sa 1,5 miliona evra Republika Srbija.

Evropska unija do sada je uložila preko 30 miliona evra u projekte inkluzije Roma u Srbiji koje sprovodi u saradnji sa Vladom Republike Srbije, lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva. Uz podršku EU povećan je broj upisanih u matične knjige rođenih, poboljšan je pristup osnovnim pravima kroz rad novoformiranih mobilnih timova, a kroz dodeljivanje grantova ojačano je romsko civilno društvo. Posebne aktivnosti su sprovedene s ciljem unapređenja stambene situacije romske zajednice u nekoliko opština i gradova u Srbiji, iznalaženja najadekvatnijih modela za zapošljavanje Roma i Romkinja, a naročita pažnja usmerena je na trajnu uključenost romskih učenika u srednje škole. Od 2011, Evropska komisija organizuje seminare o socijalnom uključivanje Roma i Romkinja posvećene unapređenju položaja Roma.