Pored figurica Isusa, Marije i Josifa, stoji i Marodonina: “Za nas je on više od čoveka. On je bog”

0
Foto: Profimedia

Kada Lionel Mesi i fudbaleri Barselone u utorak izađu na teren stadiona San Paolo za utakmicu u Ligi šampiona, oni će zakoračiti na sveto tlo – bar tako misle navijači Napolija.

To je tlo na kojem je legendarni Argentinac Dijego Maradona postigao velike stvari, igrač kojeg često upoređuju s bogom.

“Za nas je Maradona više od čoveka. On je bog. Nikad nećemo moći da zaboravimo šta je uradio za nas. Svojim očima smo gledali čuda koja je stvarao”, rekao je Alside Karmine, vlasnik kafića u centru Napulja u kojem je i oltar posvećen Maradoni.

Na oltaru se čak, po tvrdnjama vlasnika, nalazi i pramen kose Maradone.

Karmine je ideju o oltaru posvećenom Maradoni dobio iz ogromnog niza malih oltara širom grada i nije jedini koji je izrazio svoju odanost legendarnom Argentincu.

U jednoj uskoj uličici u kojoj se prodaju ručno rađene figure pored Isusa, Marije i Josifa nalaze se i figurice Maradone.

“Jedna od prvih figura koje smo napravili bio je Dijego Maradona i možete da zamislite koliko smo ih prodali. I danas se mnogo prodaje. Dijego je ostavio neizbrisiv trag u istoriji ovog grada. I dalje razgovaramo o njemu, 30 godina kasnije”, rekao je zanatlija Marko Ferinjo.

Iako to ne želi da prizna, Kristijano Ronaldo je igrač čija se figura najviše prodaje ovih dana.

“Ovde ima puno navijača Juventusa, ali se kriju”, rekao je Ferinjo i dodao da je, kada je reč o fudbalerima Napolija, najprodavanija figura Mertensa.

Po njegovim rečima, Mertens, kojeg navijači zovu Ćiro, našao svoje mesto u srcima Napolitanaca.

“Imate sreće ako ste rođeni u Napulju, ali mnogi nisu te sreće. Ali, postoje ljudi koji, iako rođeni u Njujorku ili Belgiji, pripadaju ovde. Mertensova ličnost je napuljska. Baš kao i (bivšeg kapitena Napolija) Hamšika”, rekao je Ferinjo.  

Pre nego što je, posle 12 sezona, Hamšik napustio Napoli imao je šta da poruči.

“U Napulju ne postoji jedan trener. Imamo tri miliona trenera. Svaki muškarac, svaka žena, svako dete znaju šta je najbolje za Napoli. Svaki četvorogidišnjak u partku zna kako možemo postići više golova. Svaka žena stara 90 godina, dok sređuje baštu, vam može reći zašto moramo da promenimo formaciju. Taj osećaj, ta strast, to im je u krvi. U Napulju je fudbal poput religije, a San Paolo je crkva”, rekao je tada Hamšik.

(Beta)